open-navfaktor-logo
search
Očuvanje većine
Pokušaj spašavanja vlasti u KS: "Šestorka" pregovara i sa BOSS-om, zapelo kod fotelja
Ukoliko se ovi zahtjevi Pecikoze, Nikšića i Plehe ispune, podrška aktuelnoj većini, tvrde, neće doći u pitanje
15.10.2019. u 14:13
get url
text
get url
text

Aktuelna vladajuća većina u Kantonu Sarajevo (KS), poznata i kao "šestorka", na sve načine pokušava sačuvati dovoljan broj ruku za ostanak u vlasti. Kako bi uspjeli u toj namjeri, "šestorka" je u međuvremenu prerasla u "sedmorku", koju čini i jedan zastupnik BOSS-a.

Naime, zastupnici u Skupštini KS Fahrudin Pecikoza, Damir Nikšić i Haris Pleho (BOSS), koji čine Klub samostalnih zastupnika-BOSS, dostavili su predsjedavajućem Skupštine Elmedinu Konakoviću, premijeru KS Edinu Forti i ostalim zastupničkim klubovima stranaka koje čine vlast u KS "Informaciju o statusu Kluba samostalnih zastupnika – BOSS".

U toj Informaciji, koju potpisuje predsjednik Kluba Fahrudin Pecikoza, se ističe da pregovori sa skupštinskom većinom u sadašnjem formatu do sada nisu urodili konkretnim dogovorom.

- Informiramo vas da ostajemo dosljedni svojim prvobitnim zahtjevima koji podrazumijevaju ravnomjernu, a na osnovu brojnosti kluba i fer raspodjelu odgovornosti po resorima, institucijama i preduzećima iz svih kategorija, kao i da pregovorima vladajuće većine u vezi s novim raspodjelama namjeravamo pristupiti kao klub koji u ovom trenutku broji tri zastupnika – navodi se u Informaciji.

Ukoliko se ovi zahtjevi Pecikoze, Nikšića i Plehe ispune, podrška aktuelnoj većini, tvrde, neće doći u pitanje.

- Unaprijed želimo naglasiti da smo kao klub odlučni u pružanju podrške aktuelnom premijeru, predsjedavajućem Skupštine KS, te ravnopravno i odgovorno učestvovati u vlasti – zaključuje se u Informaciji.

Potreba za očuvanjem pozicija u vlasti nadjačala je, čini se, neke ranije stavove "šestorke" o prihvatljivosti pojedinih političkih opcija kao koalicionih partnera.

- Ne postoje nikakve osnove za razgovaranje s SDA i BOSS-om u KS – kazao je prije nepunu godinu predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić.

Mnogo odlučniji u namjeri da neće biti dio vlasti sa BOSS-om bili su u Našoj stranci, iz koje su poručivali da takva mogućnost ne dolazi u obzir.

Uzimajući u obzir ranija iskustva u odnosima Naše stranke i BOSS-a, koji su prerastali i u fizičke obračune, taj stav u javnosti nije predstavljao iznenađenje, što se baš i ne može reći za aktuelni pokušaj spašavanja skupštinske većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.