open-navfaktor-logo
search
Najava
Policija HNK ponovo izlazi na ulice?
Sindikat policije Hercegovačko-neretvanskog kantona najavljuje protest, ukoliko Vlada HNK na sutrašnjoj sjednici ne ispuni raniji dogovor o isplatama pravosnažnih sudskih presuda vezano za potraživanja iz radnog odnosa.
18.02.2020. u 18:18
get url
text

- Ukoliko se sutra ne dogodi pozitivan ishod na Vladi HNK, mi ćemo krenuti u pokretanje procedura za održavanjem javnog protestnog okupljanja i šetnje, te ukoliko bude potrebno pokrenuti i proceduru štrajka upozorenja i generalnog štrajka. Sve zakonom propisane procedure planiramo ispoštovati - kazao je Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNK.

Iako se nadaju da do toga neće doći, vođeni iskustvom, sve manje imaju nade. Naime, iako su u više navrata predlagali konstruktivna rješenja ovog problema, te od nadležnih neprekidno uvjeravani da u provedbi dogovorenog ne bi trebalo biti nikakvih problema, koncem godine se pokazalo da je stvarnost drugačija.

- Ali ako su planirana budžetom sredstva za te namjene, četiri ipo miliona na godišnjem nivou te isplaćeno 1,7 miliona KM za vansudske nagodbe i 800.000 KM za redovne isplate s kamatama, zašto ne isplate i ostatak koji je predviđen, sva poenta je u tome - naglašava Balić.

Ostaje otvoreno pitanje gdje su i po kojem osnovu preusmjerena preostala skoro 2,5 miliona KM predviđenih za ovu namjenu, čime je Vlada u potpunosti pobila svoje dosadašnje tvrdnje da "ova Vlada čini sve što je u njenoj moći, te da se dugovanja po izvršnim sudskim odlukama kontinuirano smanjuju".

Podsjeća kako su ranije predlagali da se uzme komercijalni kredit s puno manjom kamatnom stopom i da se ta dugovanja očiste.

- Neka vide koju bi uštedu tu napravili - poručio je Balić.

U Sindikatu policije HNK napominju da su policijski službenici u HNK višestruko diskriminirani. Već dugi niz godina svakodnevne poslove obavljaju unatoč manjku od preko 200 policijskih službenika, a zbog fingiranih "političkih neslaganja" unutar Vlade onemogućeno im je napredovanje u službi, te su, kako napominju, jedina policijska agencija u ovom dijelu Evropa čiji policijski službenici pravo na penzionisanje ostvaruju najvećim dijelom u početnom policijskom činu.

- Naravno, ta "politička neslaganja" nestanu kada se radi o raspodjeli viška sredstava nastalih suficitom Budžeta. Ako naprijed navedenom dodamo da su neplaćanjem dugovanja s pripadajućim kamatama i nezakonitim mijenjanjem rasporeda isplata po ovom osnovu ponovo "slučajno" najviše pogođeni uposlenici MUP-a HNK (policijski službenici, državni službenici i namještenici), jasno je da se radi o višestrukoj diskriminaciji - poručili su iz Sindikata.

Ukoliko Vlada HNK sutra izignoriše ranije postignuti dogovor sa Sindikatom, bit će prinuđeni da preduzmu sve zakonom dozvoljene mjere kako bi ispravili sve akumulirane nepravde i policijskim službenicima i ostalim uposlenicima MUP-a HNK povratili dostojanstvo i položaj koji zaslužuju u društvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.