Više od stotinu migranata i dalje se nalazi na Graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac, gdje od utorka pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku.

Riječ je uglavnom o muškarcima, ali među njima je i nekoliko porodica s djecom. Na put dug i nekoliko hiljada kilometara neki su krenuli i prije nekoliko godina. 

Hero Muhammed je noć na granici s Hrvatskom provela s četvero maloljetne djece. Tri mjeseca je provela u kampu u Velikoj Kladuši. Dok razgovara s ekipom Anadolu Agency okružena je dvjema kćerkama i sinovima.

- Tri mjeseca smo ovdje. Nemamo mjesta ni hrane za djecu. Ovdje je sve loše. Policija Hrvatske je jako loša prema nama - ispričala je Muhammed. 

Kamp u Kladuši, prema njenim riječima, nije namijenjen za ljude i neuslovan je za život. 

- Imam četvero djece. Samo želim doći do Hrvatske, a nakon toga u Italiju - poručila je Muhammed.

Merziye Rostami iz Irana povrijeđena je dok je pokušavala preći granicu. S njom je i njena maloljetna djevojčica. 

- Želim u Njemačku - kaže Rostami. 

Ismaniye Omar iz Sirije u BiH je već sedam mjeseci. Bio je u različitim objektima pa i hotelima. Kako je kazao, ne može reći za bh. građane da su loši. 

Omar je pojasnio da je imao nezgodne situacije s hrvatskom policijom i da je dobio i neke lakše povrede. 

- Želim život. Želim doći do porodice u Londonu - kazao je Omar. 

Od jutros je nekoliko puta dolazilo do naguravanja policije i migranata na graničnom prijelazu. Migranti se nalaze na granici, ispred kordona bh. policije. Samo nekoliko metara od kordona bh. policije nalaze se i hrvatske sigurnosne snage. 

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković izjavila je za Fenu kako su se u nekim medijima pojavile dezinformacije o povrijeđenim policajcima i migrantima.

- Moram reći da nema povrijeđenih policijskih službenika, ali ni migranata. Bio je jedan slučaj prijetnje samoozljeđivanjem migranta, ali je to naš policijski službenik spriječio. Istina je da su pripadnici MUP-a Republike Hrvatske u jednom trenutku upotrijebili suzavac, kao i da je na ulazu u Republiku Hrvatsku kod tog graničnog prijelaza podignuta pokretna ograda - dodala je Dujković.