open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Policija u pansionima, hotelima i kućama u Starom Gradu pronašla 116 migranata, svi prebačeni u Ušivak
Prema nalogu komandanta Općinskog štaba CZ-a Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Prva PU – PS Stari Grad izvršila je danas provjeru i kontrolu boravka migranata na području Starog Grada.
27.03.2020. u 15:40
get url
text

Kako je saopćeno iz Općine, prethodnih dana je na području Starog Grada, naročito Baščaršije, bilo evidentno da se migranti slobodno kreću i ne pridržavaju propisanih mjera ograničenog kretanja.

S obzirom na to da je Federalni štab civilne zaštite donio mjeru kojom je zabranjen izlazak i posjeta svih migranata u izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH, u Starom Gradu su danas poduzete aktivnosti po tom pitanju, prvenstveno kako bi se zaštitili građani, ali i sami migranti od mogućnosti širenja zaraze.

{$galerijaFotografija}

- Policijskom kontrolom je utvrđeno je da se migranti nalaze na nekoliko lokacija: pansiona, ugostiteljskih objekata, hostela, motela i privatnih kuća u Starom Gradu. Prema informacijama sa terena, migranti su danas zatečeni na Baščaršiji u objektima: pansion “Lion”, Hostel “For me”. Hostel “Sebilj” i na lokaciji Koturova 2 u kojoj Emir Karić ima registrovanu ugostiteljsku djelatnost i zakupac je općinskog poslovnog prostora. Ova osoba je nadležnoj općinskoj Službi za privredu tvrdilo da su migranti ušli u prostor bez njegovog znanja, dok je iz Prve PU potvrđeno da nisu primili nikavu prijavu o tome. Osim toga, na licu mjesta policija nije utvrdila tragove provale niti oštećenja, a sve upućuje na to da je zakupac poslovnog prostora dozvolio boravak migrantima s obzirom da su u objektu postavljeni kreveti za spavanje - saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Kako navode, Općina Stari Grad će aktivno raditi na suzbijanju ovakvih pojava, a zakupci kod kojih se utvrde zloupotrebe neće biti obuhvaćeni mjerama olakšica za zakup, kao ni bilo kojih drugih, te će se tražiti da budu zakonski sankcionisani.

Pripadnici Prve PU – PS Stari Grad su kontrolom u navedenim objektima zatekli 116 migranata koje su danas prevezli u Kasarnu “Ušivak”.

- Na osnovu ranije izvršene policijske kontrole migranti su evidentirani i u sljedećima objektima: UG”Tunel”, UG”Caffe 32”, Hostel “Barcelona”, Hostel “Ljubičica”, Motel “Mejdan”, Hostel “Like”, te dvije privatne kuće. Općina Stari Grad i pripadnici Prve PU nastavit će akciju kontrole i provođenja migranata u Kasarnu “Ušivak” u cilju zaštite građana, ali i samih migranata da bi se njihovo kretanje svelo na najmanju moguću mjeru kako bi se spriječilo širenje virusa - navodi se u saopćenju.

Općina poziva građane koji imaju saznanja o ovakvim zloupotrebama da ih jave Operativnom centru na broj 033/282 336 ili na viber broj inspekcije 061 22 58 00.

Izmještanje migranata, Stari Grad , 27.03.2020.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.