open-navfaktor-logo
search
Kreću iz Nezuka
Policijski službenici FUP-a sudjeluju u pješačkom pohodu "Marš mira"
Oni će, u periodu od tri dana, preći oko 100 kilometara da bi došli do odredišta mjesta Potočari u općini Srebrenica
08.07.2019. u 09:07
get url
text

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) sudjelovat će i ove godine u pješačkom pohodu 'Marš mira', koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

Taj pohod organizira se svake godine s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida i podsjećanja na zločine nad Bošnjacima u Srebrenici, u julu 1995. godine.

- Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, u konačnici radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine - navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost FUP-a dvadeset pet policijskih službenika Federalne uprave policije, kojima će se priključiti i zamjenik direktora te uprave Ensad Korman, krenut će zajedno sa ostalim sudionicima Marša iz mjesta Nezuk u općini Sapna.

Oni će, u periodu od tri dana, preći oko 100 kilometara da bi došli do odredišta mjesta Potočari u općini Srebrenica.

- Policijski službenici Federalne uprave policije prisustvovati će, zajedno sa ostalim učesnicima pohoda, komemoraciji i dženaza-namazu, te ukopu identificiranih žrtava genocida pronađenih u određenim masovnim grobnicama koje se nalaze na lokalitetu planirane maršute - navodi se.

Marš mira trajat će od 8. do 10. jula, a obuhvata etape duge između 25 i 30 kilometara. Policijski službenici FUP-a krenut će, zajedno sa ostatkom kolone, danas oko 9 sati iz Nezuka u općini Sapna kao početnog polazišta do Potočara, kao krajnjeg odredišta, ističe se.

Predviđena maršuta za sve sudionike Marša je Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.