open-navfaktor-logo
search
Florentino Perez
Ponoćni intervju predsjednika Superlige: Tužan sam, ovo nije kraj, odmetnici moraju platiti penale
Florentino Perez, prvi čovjek Real Madrida i predsjednik Superlige, nikako se ne miri sa krahom megaprojekta koji je trebao okupiti najbolje evropske ekipe u zatvorenu lige samo za bogate.
22.04.2021. u 08:40
get url
text

Tokom ponoćnog gostovanja na španskom radiju Cadena Ser govorio je takmičenju koje je osnovalo 12 klubova iz Engleske, Španije i Italije (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Real, Atletico Madrid, Barcelona, Milan, Inter, Juventus), a koje se raspalo za samo 48 sati.

U megaprojektu ostali su samo Juventus, Barcelona i Real, a Perez tvrdi kako još niko nije istupio iz Superlige, jer, kako kaže, "odmetnici" nisu platili penale.

VEZANI TEKST - "Provaljen" predsjednik Superlige: Florentino Perez je slagao, evo i dokaza

- Tužan sam. Radimo na ovome već tri godine. LaLiga je nedodirljiva, ali format Lige prvaka je zastario i zanimljiv je samo od četvrtfinala. Prošle sezone izgubili smo 650 miliona eura i očito je da format nije dobar. Mi smo napravili format u kojem od početke igraju najvažnije evropske ekipe. Možete dobiti više novca tamo gdje veliki ne gube zbog solidarnosti s drugima. Radili smo dugo na projektu, ali možda nismo dobro komunicirali svoju ideju. Ovo nije kraj. Projekt je sada u stand-by fazi. Tražimo nove partnere - kazao je Perez, dodavši:

- Klubovi su potpisali obavezujuće ugovore. Koliki su penali? To vam neću otkriti.

Ljut je na predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina.

- Želim ga educirati kako se komunicira. Ne smijemo se vrijeđati, dijalog je naša obaveza. Posljednjih 20 godina u fudbalu nisam se posvađao, a njemu baš ne ide dobro.
Nikad nisam vidio takvu agresiju predsjednika UEFA-e, to je bilo orkestrirano, od prijetnji do raznih uvreda, kao da smo nekoga ubili. Fudbalu treba spas. Uslijedili su komplikovani događaji i Englezi su izgubili interes. Manipuliralo se i krenula je kampanja, htjeli su nas prikazati kao grupu koja će ubiti fudbal. No, istina je da postoje ljudi koji imaju privilegije i ne žele ih izgubiti.

Dvanaest klubova je potpisalo obavezujući ugovor. Htjeli smo smjestiti i druge klubove u Superligu, ali UEFA je izvela show. Nismo objasnili svoju priču na pravi način, ali oni nam nisu dali ni priliku. Nije moguće da mi koji smo na vrhu gubimo novac, a da drugi zarađuju. Ne bojim se UEFA-ine osvete - ističe Perez.

Govorio je i Superligi, te zašto je baš ovih 12 klubova dobilo status osnivača.

- To nije zatvorena liga. Fiksni klubovi, koji ne mogu ispasti, to su zaslužili na terenu. To su klubovi koji imaju najviše fanova na društvenim mrežama. Danas sam triput razgovarao s Agnellijem. Ne osjećam se usamljeno. Razmišljamo kako ćemo generirati novac s našim partnerom, bankom JP Morgan. Bio bi veliki grijeh da nismo pokušali uvesti ovaj format - objasnio je Perez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.