open-navfaktor-logo
search
Padavine
Poplavljeni brojni objekti u Cazinu, u prekidu saobraćaj preko više mostova
U porastu vodostaj rijeka u skoro cijeloj Federaciji BiH
13.05.2019. u 11:09
get url
text

Zbog izlijevanja manjih rijeka kritično je na području Krajine gdje je došlo do plavljenja, a to je posebno registrovano kada je u pitanju Federacija BiH u Bihaću i Cazinu, javlja Anadolu Agency (AA). Vodostaj rijeke Mutnice, na području Cazina iznosio je jučer 105 cm, a danas iznosi 262 cm, tako da je vodostaj u 24 sata porastao za 157 cm.

 Intervencije su bile u Slatini, Mutniku, Ćoralićima zbog poplava, kao i u Gimnaziji, gdje je i dalje poplavljen parking prostor. Veća plavljenja nastoje se spriječiti postavljanjem vreća pijeska, a na terenu u Slatini korišten je i skip JKP Vodovod i čistoća.

Intervencije su bile na mostovima Rajak i Prkos, koji su trenutno prohodni, dok je u Pervizima, gdje se voda prelijeva preko mosta, onemogućeno odvijanje saobraćaja. Most je u prekidu u Stijeni ispred starog grada, gdje je došlo do porasta vodostaja Horljave.

Oborinske vode prouzrokovale su izlijevanje odvodnih kanala i plavljenja u tri kuće kao i dvorišta i garaža, u MZ Veliki Lug u Bihaću. U Ulici Ivana Frane Jukića, došlo je do plavljenja kolovoza u dužini oko 30 metara i vode još ima oko deset cm i plavljenja u dvije kuće i garaži i dvorišta stambenih objekata, od oborinske vode. U ulici Sile nebeske, oborinska voda je poplavila jednu kuću. Radi slabe propusnosti kanala oborinskih voda vršena intervencija građevinskim mašinama na području mjesnih zajednica Veliki Lug, Pokoj, Ozimice i Kamenica.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova u Zeničko-dobojskom kantonu je normalan.

Zbog mogućih jačih padavina, nastavlja se redovno i pojačano praćenje stanja vodostaja na svim vodotocima na području kantona. Kiša koja je padala i još pada nije dovoljnog inteziteta, pa nema znatnog povećanja vodostaja i rijeke su u svojim koritima. Vodostaji rijeke Bosne, mjerna stanica Zenica (Raspotočje) je 110 cm, na Vranduku 95 cm, te u Kaknju 131 cm.

Vodostaj rijeke Krivaje, mjereno na području općine Olovo iznosi 75 cm, a  vodostaj rijeke Usore je iznosio 171 cm. i ima tendenciju blagog porasta. Vodostaji svih rijeka na području Srednjobosanskog kantona su u blagom porastu. Vodostaj rijeke Trebižat, u Zapadnohercegovačkom kantonu na vodomjernoj stanici Humac iznosio je 224 cm, s trendom rasta od jednog centimetra. Jučer u isto vrijeme iznosio je 207 cm,  a redovne mjere obrana od poplava su na 280 cm.

Tokom jučerašnjeg dana i noćas kiša je padala na području kantona 10 (Livanjskog), rijeke i potoci su nabujali, nema dojava o ugroženosti prometnica niti gospodarskih objekata. Vodostaj na brani HA Modrac jutros je bio 197,79 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 35,8 m3/s.

Na mjernom mjestu HS Karanovac vodostaj rijeke Spreče iznosio je 216 cm, dok je jučer bio 299 cm. Nivo na kojem započinju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm. Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros  na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu 427 cm  (jučer 455 cm), Bosanskom Šamcu  267 cm, (jučer 290 cm), a u Orašju 519 cm, (jučer 536 cm).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.