open-navfaktor-logo
search
Neslavna top lista
Porezni dužnici su i humanitarne organizacije, ministarstva, privatne i javne škole...
Analizirajući popis dužnika naišli smo na neke zanimljive podatke. Naime, na ovom spisku našlo se dvadesetak škola, a čak 17 među njima je na području Zapadnohercegovačkog kantona.
16.05.2019. u 22:21
get url
text

Porezna uprava Federacije BiH objavila je nedavno novi pregled poreznih obveznika sa iznosom duga većim od 50.000 KM po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, na dan 31. mart 2019. godine.

Na ovoj neslavnoj top listi već godinama su u vrhu ista preduzeća, pa je tako i ovaj put.

Javno preduzeće Željeznice FBiH prvo je na listi dužnika, sa dugom od 199.937.112 KM. Slijedi GRAS sa dugom od 138.018.975, "EPBIH" JP - ZD Rudnici "Kreka" sa 133.499.155 KM te RMU Zenica i Breza na četvrtom i petom mjestu. Šesta je Sveučilišna klinička bolnica Mostar, a iza nje još jedan rudnik - Kakanj, te Hidrogradnja, JP Ceste Federacije BiH, Željezara Zenica, Agrokomerc, Borac konfekcija.

Analizirajući popis dužnika naišli smo na neke zanimljive podatke. Naime, na ovom spisku našlo se dvadesetak škola, a čak 17 među njima je na području Zapadnohercegovačkog kantona.

U Poreznoj upravi su nam pojasnili da se ova dugovanja osnovnih i srednjih škola odnose se na period od 2009. do 2014. godine, te da je Kantonalni porezni ured Ljubuški postupkom prinudne naplate naplatio više od 10.000.000 KM poreznih obaveza po osnovu doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

-Također, primjenom mjera prinudne naplate dužnih javnih prihoda svim osnovnim i srednjim školama izdata su rješenja o ograničavanju prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu, dana 30.6.2016. godine – piše u odgovoru koji smo dobili iz Porezne uprave.

Dalje se navodi da se dugovanja ovih obrazovnih ustanova smanjuju, kao i da one redovno izmiruju svoje tekuće obaveze. Zakonsku pogodnost za otpis duga po osnovu zatezne kamate u aprilu ove godine su iskoristili Muzička škola u Širokom Brijegu, Osnovna muzička škola u Posušju, Osnovna škola Biograci i Osnovna muzička škola Ljubuški.

Prema službenim evidencijama Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški - Odsjeka za prinudnu naplatu ukupan dug po osnovu javnih prihoda obrazovnih ustanova iznosi 13.899.393 KM, od čega se na glavni dug odnosi 10.318.630 KM, a na dug po osnovu zatezne kamate 3.580.762 KM. Kantonalni porezni ured Ljubuški je registrirao zakonsku hipoteku na nekretninama poreznih dužnika kod nadležnog Općinskog suda u Ljubuškom u iznosu od 10.253.682 KM i kod Općinskog suda u Širokom Brijegu u iznosu od 10.000.000 KM, a sve u korist Porezne uprave Federacije BiH.

Navedene škole nisu jedine koje duguju. Na spisku dužnika su i Međunarodna gimnazija i Međunarodna osnovna škola "Richmond Park International Primary School" Sarajevo i Međunarodna osnovna škola Tuzla.

- Prema službenim evidencijama Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, Privatna ustanova Međunarodna osnovna škola "Richmond Park International Primary School" i  Privatna  ustanova Međunarodna Gimnazija "Richmond Park International Secondary School" Sarajevo imaju dug po osnovu poreza i doprinosa na plaću za period 1.10.2017. - 31.7.2018. godine. Za ove obaveze su ispostavljeni nalozi za plaćanje, proslijeđeni prinudnoj naplati i zaključeni sporazumi za plaćanje duga u ratama – rekli su nam u Poreznoj upravi.

Također, saznajemo da su ove škole obaveze po osnovu poreza i doprinosa plaćale samo četiri mjeseca, a od 1. decembra 2018. opet ih ne izmiruju, pa je Kantonalni porezni ured Sarajevo poduzeo aktivnosti na naplati duga.

Tuzlanski ogranak škole "Richmond Park International Secondary School“ ima dug od 38.396 KM, a "Richmond Park International Primary School" 66.171,13 KM. Sa njima je zaključen sporazum o plaćanju duga na rate.  

Spisak koji je objavila Porezna uprava FBiH pokazao je da među neplatišama poreza ima i sedam humanitarnih organizacija, i to sve sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu. Ove organizacija napravile su milionska dugovanja po osnovu neplaćenog poreza na promet i kamata, te poreza  i doprinosa iz plaća, a prednjače tri iz Živinica.

HO "Povratak" duguje 3.154.034 KM, "Moj dom" 1.266.271 KM i "Obnova" 1.047.498. Slijedi "Crveni polumjesec" iz Banovića sa dugom od 351.558 KM i "Napredak" iz Kalesije sa 122.694 KM.

Navedene humanitarne organizacije nisu više aktivne i, kako su nam kazali u Poreznoj upravi FBiH,  nisu izvršile preregistraciju, a njihova dugovanja se vode na privremenim identifikacionim brojevima.

Aktivne humanitarne organizacije sa dugom su Udruženje "GTF" Tuzla, čiji dug iznosi 78.829 KM i odnosi se na porez na dodatna primanja i pripadajuće kamate i "Libera" Živinice čiji dug iznosi 784.791 KM i odnosi se na porez na promet i pripadajuće kamate.

Kompletan spisak dužnika, među kojima su čak tri ministarstva iz Zapadnohercegovačkog kantona - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo privrede i Ministarstvo pravosuđa i uprave, možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.