open-navfaktor-logo
search
Gdje je program
Poruke konvencije "ujedinjene opozicije": "Poniziti SDA", za Bećirovića "zbog Sutorine", Dodika i Čovića ne treba dirati
U nedjelju je u Sarajevu održana konvencija stranaka koje podržavaju kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.
04.07.2022. u 18:30
get url
text
get url
text

Isti dan je aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio najavu otcjepljenja entiteta RS i njegovog pripajanja Srbiji. U nekoliko sati, koliko je trajala konvencija u Sarajevu, niko od predsjednika 11 stranaka koje podržavaju Bećirovića nije čak ni spomenuo Dodikove secesionističke prijetnje, a pogotovo ponudio odgovor na njih. Umjesto zaustavljanja Milorada Dodika ili njegovog partnera Dragana Čovića, okupljeni su kao svoj ultimativni cilj postavili pobjedu protiv SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića.

- Želimo da ih ponizimo – poručeno je sa govornice ilidžanskog hotela.

VEZANI TEKST - Bećirović: Mi nemamo rezervnu opciju, ne želim dijeliti nego spajati, ne želim vladati nego služiti

O programu na osnovu kojeg planiraju "poniziti SDA", javnost nije imala priliku čuti mnogo. Mijenjat će sistem, napravit će Dubai od Sarajeva, odvest će BiH u Evropsku uniju i NATO, ukinut će sve oblike diskriminacije i svi građani će biti ravnopravni. Kako će to uraditi? Nisu se potrudili ponuditi odgovor na to pitanje. Razlog zbog kojeg javnost nije imala priliku čuti konkretne prijedloge rješenja za izazove sa kojima se BiH danas suočava dijelom leži u činjenici da su gotovo sve stranke koje podržavaju Bećirovića zapravo vlast i da se baš ne mogu pohvaliti donošenjem takvih rješenja u praksi.

Utočište u bijegu od odgovornosti su potražili u predstavljanju sebe kao "ujedinjene opozicije". Koalicija stranaka koja ima zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, federalne ministre i direktore, vlast u dva kantona i u značajnom broju općina i gradova je sve, samo nije opozicija.

Vjerovatno nikada u historiji demokratije i demokratskih sistema nije zabilježeno da opozicija ima više ministara u nekoj vladi od onih koje nazivaju "režimom", s obzirom da "ujedinjena opozicija" u Vladi FBiH ima pet ministara, što je više od SDA. U Kantonu Sarajevo imaju i premijera, i ministre, i direktore javnih preduzeća i jedina veza tog kantona sa Dubaijem je 4,5 miliona KM plaćena ekskurzija stranačkih kadrova, njihovih poslovnih partnera, seketarica i ostalih saradnika u taj grad.

Odvoz smeća i košenje trave još su nepremostiva prepreka na tranziciji Sarajeva ka Dubaiju. Možda nisu građanima ponudili program, ali su objasnili zašto baš oni trebaju "poniziti SDA". Najpreciznija je bila predsjednica PDA Elzina Pirić, čiji de facto šef, visokopozicionirani član američke crne liste Mirsad Kukić, sa partnerima Elmedinom Konakovićem, Nerminom Ogreševićem, Nerminom Nikšićem, Fahrudinom Radončićem i ostalima najavljuje beskompromisnu borbu protiv korupcije.

VEZANI TEKST - Evo kako je "ujedinjena opozicija“ ponizila BiH: U salu ušli nakon intoniranja himne, voditeljica predlagala reprizu

Za Bećirovića treba glasati, ocijenila je Pirić, zbog Sutorine. Čak i taj argument, koliko god besmislen bio, najkonkretnije je što su govornici ponudili govoreći o motivima podrške Bećiroviću nakon njegove 24 godine provedene u parlamentima. Rezime nedjeljne konvencije vladajućih stranaka koje se predstavljaju kao opozicija je da treba podržati njihovog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda "zbog Sutorine", a da je svrha njihovog političkog djelovanja "ponižavanje SDA" kako bi preuzeli sve pozicije koje trenutno obnašaju kadrovi te stranke.

U tom slučaju će Milorad Dodik pristati na članstvo u NATO-u, SNSD i HDZ će izglasati reformske zakone na putu ka EU, Dragan Čović će pristati na uklanjanje diskriminacije, a vladavina prava će zaživjeti u punoj snazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.