Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen te lideri zemalja regiona među kojima premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Potpisnici zajedničke deklaracije i sporazuma u Tirani su operateri iz EU-a i Zapadnog Balkana. Kako je najavljeno, to je korak koji će omogućiti postepeno smanjenje cijena rominga između regiona i EU-a tokom 2023. godine, s ciljem da se troškovi naknadno u potpunosti ukinu.

U glavnom gradu Albanije, Tirani, u utorak se održava Samit lidera Evropske unije (EU) i zemalja zapadnog Balkana, a riječ je o dosad prvom sastanku na vrhu koji se održava u nekoj od zemalja ovog regiona. Pored najvišnih zvaničnika EU-a, na skupu će učestvovati i lideri 27 zemalja članica i država regiona.

Glavne teme samita bit će zajedničko rješavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana, jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na vanjsko uplitanje, kao i suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i kako je najavljeno iz Predsjedništva, na marginama sastanka bit će upriličen niz bilateralnih sastanka Cvijanovićs dužnosnicima EU-a i liderima zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i Zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU, naglašeno je iz Evropske unije.