open-navfaktor-logo
search
Projekti
Potpisan ugovor za saobraćajno povezivanje Dubrovnika i Ravnog
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, na poziv župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića prisustvovali su u ponedjeljak u Dubrovniku činu potpisivanja Ugovora za izradu tehničke dokumentacije za obnovu gotovo 3,5 kilometara kantonalne ceste koja vitalne saobraćajne pravce hrvatskoga juga spaja s međudržavnim graničnim prijelazom Slano-Orahov Do-Ravno.
Denis Zeba
13.02.2023. u 14:50
get url
text

- Riječ je o važnom projektu i za naš južni prostor, osobito za HNK i Općinu Ravno, odnosno o spoju s Republikom Hrvatskom i izlasku na more preko ovog graničnog prijelaza. Naime, Hrvatska ovim kreće u realizaciju obnove i uređenja svoja tri kilometra predmetne saobraćajnice, a naše Ministarstvo prometa i veza, istovremeno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata s bh. strane granice privodi kraju izradu tehničke dokumentacije - kazao je Herceg, saopćeno je iz Vlade HNK.

Nakon toga, dodaje Herceg, uslijedit će raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za odabir izvođača radova.

- Nadam se da će se to dogoditi do maja tekuće godine kako bismo s početkom jeseni imali sve preduvjete za izlazak mašina na teren - kazao je Herceg.

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, vrijednost izradbe tehničke dokumentacije iznosi oko 154.000 maraka, što finansira Vlada HNK koja će sudjelovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.

Sastanak u Dubrovniku bio je prilika i za razgovor o temi vodoopskrbe i odvodnje pograničnog naselja Ivanica, vezanog za međudržavni ugovor između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potpisan još 2015., te ugovor između Grada Dubrovnika i Općine Ravno potpisan četiri godine poslije.

- Dinamika radova na tom projektu koji predviđa rješenje složenog pitanja dovođenja cjevovoda s pitkom vodom, kao i izgradnje sistema odvodnje kanalizacijskih voda za naselje Ivanicu, što će biti riješeno iz naselja Brgat (RH), dosad nije tekla željenim intenzitetom. Razloga je više, prije svega složenost i ekološka osjetljivost samog projekta, s obzirom na krški prostor i nužnost zaštite obalnog pojasa i samog Jadranskog mora, a ni pandemija svakako nije pomogla. Danas smo istaknuli važnost aktiviranja ove priče za obje države, ali i za samo naselje koje je sve napučenije i kojem treba osigurati sve preduvjete za normalan i uvjetan život - poručio je Herceg.

Ukupna vrijednost vodoopskrbnih radova za Ivanicu iznosi nešto manje od osam miliona maraka, dok će za sistem odvodnje biti izdvojeno otprilike 4,5 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.