open-navfaktor-logo
search
Bivši upravnik logora
Potvrđena optužnica protiv Miodraga Đurkića: Mučio i zlostavljao civile, neki su podlegli, drugima se gubi trag
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miodraga Đurkića, bivšeg upravnika zatočeničkog objekta "Vrbaspromet", a tereti se za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilnim nesrpskim stanovništvom općine Donji Vakuf tokom 1992. godine, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
18.05.2022. u 13:52
get url
text

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, Đurkiću se stavlja na teret da je od 21. juna pa do kraja septembra 1992., kao kriminalistički i KDZ tehničar u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, te od početka jula do 13. septembra iste godine i upravnik zatočeničkog objekta "Vrbaspromet", koji je bio pod nadležnošću SJB-a Donji Vakuf, počinio progon civilnog nesrpskog stanovništva općine Donji Vakuf zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

- Činio je to protivzakonitim zatvaranjima, mučenjima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima preduzetim u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda - stoji u optužnici.

Prema optužnici, on se tereti za progon i nezakonita hapšenja i zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti iz objekta SJB-a Donji Vakuf, Đuđine kuće i TO magacina, odvedenih u prostorije zatočeničkog objekta "Vrbasprometa", a zatim mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja na surove načine i nečovječna postupanja.

Od takvih postupanja, kako se navodi, dvoje civila je preminulo, a četvero je odvedeno u nepoznatom pravcu, i od tada im se gubi svaki trag a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Prema optužnici, Đurkić se tereti za zločin protiv čovječnosti.

Osoba po imenu Miodrag Đurkić se spominjala u više navrata kao upravnik "Vrbasprometa" na suđenju za ratne zločine u predmetu koji se trenutno vodi u Državnom sudu.

U tom predmetu za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.