Da bi se što bolje pripremili za početak školske godine Vlada TK danas je zadužila Kantonalnu direkciju robnih rezervi da iz sredstava tekuće rezerve izvrši nabavku 5.000 litara dezinfekcionih sredstava za ruke i 2.340 litara tečnog sapuna za potrebe obrazovnih ustanova.

Ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić, koja je jučer za Faktor potvrdila da je plan da se učenici vrate u klupe, danas je rekla da ima dovoljno vremana da se završi nabavka potrebnih sredstava za dazinfekciju.

- Mi se za početak nastave pripremamo već mjesec i po dana. Krajem juna dostavili potrebna sredstva za dezinfekciju škola i ona upravo počinje. Sada smo poručili dodatna sredstva za dezinfekciju ruku. Kada je u pitanju sama organizacija nastave konkretan plan prezentirat ćemo početkom naredne sedmice, jer u petak imamo sastanak s predstavnicima Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva FBiH - kaže ministrica Brašnjić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović kaže da sindikat ima manogo nepoznanica kada je u pitanju povrataka učenika u klupe.

- Za nastavnike je online nastava daleko zahtjevnija, ali kada govorimo o povratku u klupe, moramo znati sve predviđene procedure. Primarna je zaštita učenika i nastavnika. Mi među nastavnicima imamo puno hroničnih bolesnika i želimo ih zaštititi - navodi Kulović.

On smatra da je upute o postupanju trebalo donijeti puno prije nego sedam dana pred početak nastave.

- Šta ako se koronavirusom zarazi učenik, da li svi učenici iz tog razreda idu u izolaciju, a ako se zarazi nastavnik, da li idu svi nastavnici. Koliko će trajati čas i kako će se određivati norma, ako je čas skraćen, a jedan razred bude podijeljen na dva - navodi niz nepoznanica Kulović.

Ipak, ističe da nije problem u povratku u klupe, nego način kako će se to provesti.

- Ne protivimo se povratku učenika u škole, ali želimo jasan plan za to, uz strogo poštovanje mjera - zaključio je predsjednik Sindikata radnika osnovnog obrazovanja.