Petak, 05.06.2020.

Sarajevo

Požar iznad Kozije ćuprije, gašenje otežava nepristupačan teren

FOTO: Faktor

Vatrogasci Dobrovoljnog društva Vratnik i Jarčedoli iz Sarajeva trenutno na trasi stare željezničke pruge, iznad Kozije ćuprije pokušavaju da ugase požar. 

Kako javlja čitatelj Faktora, koji je i vidio da gori nisko rastinje te pozvao vatrogasce, radi se o nepristupačnom terenu, što otežava gašenje vatre. 

S obzirom da je vidljivo izvođenje proljetnjih radova na čišćenju obradivih površina koja ponekad uključuju i spaljivanje niskog rastinja, korova i slično, te da tom prilikom nerijetko dolazi i do požara, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poziva građane na maksimalan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Ovom prilikom podsjećaju na pojedine odredbe Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine kojima su definisana pojedina krivična djela.

Član 323. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti) - predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora do pet godina (u zavisnosti od stava navedenog člana);
Član 317. KZ F BiH (Izazivanje šumskog požara) - predviđene sankcije, novčana kazna ili kazna zatvora do dvanaest godina (u zavisnosti stava navedenog člana) i
Član 301. KZ F BiH (Paljevina) - predviđene sankcije, kazna zatvora od jedne do dvanaest godina (u zavisnosti od stava navedenog člana).

Policijski službenici će postupati po svim prijavama za požare i raditi na prikupljanju informacija u vezi s osobama za koje bi postojali osnovi sumnje da su izazvale požar, te će protiv njih biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Također, neophodno je podsjetiti i na aktuelnu situaciju uzrokovanu pojavom i širenjem coronavirusa, zbog čega je potreban dodatni oprez, uz obavezno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih organa na preduzimanju neophodnih mjera zaštite, saopćeno je iz MUPKS.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh