Estetski problem

Poznate dame koje su imale čukljeve, a evo kako spriječiti njihov nastanak

Objavljeno: 14.05.2019. u 21:37

Svojevremeno je Hallux valgus  imala i jedna od naših najpoznatijih interpretatorica narodne muzike Hanka Paldum, koja je ovaj, prije svega, estetski problem, operativno riješila u inostranstvu

Hanka Paldum, Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker i Victoria Beckham

Sarah Jessica Parker svojedobno je izjavila kako su joj godine hodanja u štiklama po New Yorku trajno oštetile noge i stopala.

Nakon što je prije nekoliko godina operirala deformaciju kosti palca, u medicinu poznatu kao Hallux valgus, a u narodu čukalj, uzrokovanu učestalim nošenjem visokih peta, 51-godišnja glumica danas štikle nosi nosi samo na crvenom tepihu.

Sličan problem sa čukljem imale su i modna dizajnerica Victoria Beckham, koja je također, prije nekoliko godina operirala kost na palcu, manekenke Chrissy Teigen i Naomi Campbell, glumice Rebeccu Romijn i Sharon Lawrence, televizijska voditeljica Charissa Thompson, pjevačica Jennifer Lopez, poznata advokatica Amal Clooney...

Svojevremeno je Hallux valgus imala i jedna od naših najpoznatijih interpretatorica narodne muzike Hanka Paldum, koja je ovaj, prije svega, estetski problem, operativno riješila u inostranstvu.

Hanka Paldum nakon operativnog zahvata

Čukalj ili Hallux valgus je deformacija stopala uzrokovana dugotrajnim nošenjem neudobne ili preuske obuće. Sanirati se, barem kada je riječ o stavu zvanične medicine, može jedino operativnim zahvatom, ali ono što je važnije je to da se Hallux valgus može spriječiti i to na četiri načina:

Čukalj ili Hallux valgus je deformacija stopala uzrokovana dugotrajnim nošenjem neudobne ili preuske obuće

Visoke pete, ali s platformom

Nosite visoke potpetice s platformom kako bi visina pete bila maksimalno šest centimetara. I dalje ćete dobiti efekt povišenih potpetica, a stopalo neće bespotrebno trpjeti.

Štikle – da, ali ne svaki dan

Izbjegavajte svakodnevno nošenje visokih peta i uskih cipela. Ukoliko na posao nosite ovakvu vrstu obuće, imajte uvijek sa sobom rezervnu široku prostranu obuću kako biste se mogli preobuti. Primjera radi, rezervni par udobnih cipela s mekim savitljivim đonom u uredu ili automobilu može biti od velike pomoći.

Obavezni ortopedski ulošci

Nosite odgovarajuće ortopedske uloške u svakoj prilici. Ukoliko nemate ortopedske uloške koji su adekvatni za vaše stopalo, otiđite do specijaliste ortopeda koji će preporučiti adekvatne uloške za vaša stopala.

Vježbajte jačanje mišića stopala

Dok ste kod ortopeda zatražite da vam da savjet i smjernice za vježbanje jačanja mišića stopala, jet to itekako pomaže u sprečavanju nastanka čuklja.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije