open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Poznati Bećirovićevi prijedlozi za ambasadore: Na spisku diplomate, novinari, političari...
Prijedlozi za ambasadore člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u nekoliko država već su poznati.
23.01.2023. u 21:16
get url
text

Osim Zlatka Lagumdžije koji će biti ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama na listi je i Damir Arnaut (Naša stranka) kao ambasador u Njemačkoj. Arnaut je ranije obavljao funkcije ambasadora BiH u Australiji i Novom Zelandu.

Dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić (Narod i pravda) prijedlog je za ambasadora BiH u Vijeću Evrope. Od 2015. do 2018. bio je ambasador BiH u Kraljevini Danskoj te nerezidentni ambasador BiH za Litvaniju i Latviju.

Direktoricu Sektora za edukaciju VTKBiH Elmu Kovačević-Bajtal, suprugu analitičara Esada Bajtala, predložio je za ambasadoricu u Crnoj Gori. Kovačević-Bajtal doktorica je nauka iz oblasti lobiranja i bivša je ambasadorica BiH u Norveškoj.

Prijedlog za ambasadora u Belgiji je novinar Erol Avdović, on je dopisnik iz Ujedinjenih nacija za medije iz BiH, iz Hrvatske, Njemačke i Turske, kao i londonsku WTN ( Worldwide Television News), agenciju "Sense" iz Brisela, te saradnik američkih medija.

Poznati bh. diplomata Haris Hrle predložen je za ambasadora u Indiji. Hrle je bio ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji.

Dosadašnja uposlenica Ministarstva vanjskih poslova Amina Arifović prijedlog je za ambasadoricu u Italiji, a bivša ambasadorica BiH u Japanu Anesa Kundurović predložena je za ambasadoricu u Danskoj.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.