Iako Alić ispunjava zakonom propisane uslove u skladu sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture RS-a i drugostepeni organ u postupku, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, nije priznalo status logoraša Aliću.

Zakonom je propisano da status žrtve torture i prava u skladu s ovim zakonom sse ne mogu utvrditi samo na osnovu izjave stranke i svjedoka, osim kad je takva izjava data nadležnom organu u vezi pokretanja krivičnih postupaka za počinjene ratne zločine.

Ni prvostepeni a ni drugostepeni organ nisu postupili u skladu sa Zakonom jer nisu zatražili podatke od Tužilaštva i Suda.

Također, nisu priznali ni potvrdu o boravku u logoru Međunarodnog komiteta crvenog krsta.

- Nema se tu šta puno reći. Da bi mi ostvarili svoja prava mora se donijeti zakon na državnom nivou o pravima logoraša. Ne čudi što ovako postupaju u RS-u kada nas država nije priznala. Dok država ne donese zakone, da logoraši imaju neka prava pravde neće biti - rekao je Alić za Preporod.info.

Dodaje da se o suživotu u manjem entitetu ne može pričati.

- Tek kada svi shvate da smo mi bili žrtve, a ne zločinci sve do tada nema suživota, do tada će nam zacrniti život kako to se sada radi. Uprkos odluci i odbijenici koju sam dobio odustati neću, borit ću se dok pravda ne bude zadovoljena - navodi Alić.

Alić je u logorima Trnopolje i Keraterm bio dva mjeseca.

Sve strahote koje je doživio opisane su u knjizi "Čovjek i fotografija", čovjeka sa žice. Njegova slika koja je u logoru Trnopolje nastala u august 1992. godine, obišla je svijet. Uprkos mučenjima kojima su zarobljeni bili izloženi svakodnevno, gladi, torturama, Alić je otkrio šta mu je najteže palo dok je bio zarobljen.

- Najteže je bilo gledati ubistva 24. jula, kada je pobijena komplet spavaonu logoraša koji su nađeni u masovnoj grobnici Tomašica. To je bio najveći masakr - ističe Alić.

Dodao je da se logoraši, od kada su oslobođeni iz logora do danas, bore za svoja prava, dokazujući kroz kakve su strahote prošli.

Iz Saveza logoraša u BiH osvrnuli su se na odluku kojom se Aliću ne priznaje status logoraša.

- Tortura se nastavlja. Slijedi sudski proces u ovom predmetu do konačnog priznanja statusa i kažnjavanja svih odgovornih za ovu postratnu torturu - navode iz Saveza logoraša u BiH.