open-navfaktor-logo
search
Šef NiP-a ljut
Prečasni Konaković opet pokazao političko neznanje: SDA mu kriva što "Trojka" nema većinu
Nemaš skupštinsku većinu, nedostaje ti pet ruku zastupnika, a onda spinuješ kako je dnevni red današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo oborila opozicija na čelu sa SDA. Naravno, riječ je o šefu Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću. 
31.03.2022. u 11:24
get url
text

Međutim, sudeći po komentarima koje mu ostavljaju po društvenim mrežama na njegovu objavu, Konakovićeve jeftine fore više ne prolaze kod ljudi. Gotovo u svim komentarima pitaju ga "gdje su mu ruke zastupnika", "kako opozicija može oboriti dnevni red", "gdje su zastupnici 'Trojke'"... 

Uz to, SDP-ov federalni zastupnik Irfan Čengić ponovo je održao kratku političku lekciju. 

I u junu prošle godine "Trojka" je bila u sličnoj situaciji. I tada je Konaković bio ljut na opoziciju jer je bio upitan kvorum. Čengić mu je tada poručio: 

- Budimo realni, ne treba opozicija čuvati kvorum, parlamentarna većina treba čuvati kvorum. Naš je problem što dobro plaćeni zastupnici u kontinuitetu izostankom sa sjednica ugrožavaju kvorum Skupštine KS. Često sam "spašavao" kvorum u Parlamentu FBiH jer prisustvujem svakoj sjednici - napisao je Čengić.

VEZANI TEKST - Čengićeva lekcija "Trojki": Ne treba opozicija čuvati kvorum, nego parlamentarna većina

- SDA, DF, SBiH i Boss su upravo u Skupštini Kantona Sarajevo srušili dnevni red. Dnevni red na kojem je usvajanje Finansijskog plana ZZO. Plana bez kojeg uposleni u zdravstvu ne mogu dobiti plate, ne može nijedna ustanova platiti nijednu fakturu, nijedan lijek, zavoj. Nikad u historiji Kantona Sarajevo nijedna opozicija nije oborila dnevni red ovako važnih materijala, nikad nijedna. Na dnevnom redu bio je i Zakon o Srebrenici. I to su oborili. Opozicija koja ima primjedbe na materijale i bolje prijedloge nikad ne obara dnevni red. Sačeka tačku i poentira, ako ima argumente.

Samo stranke koje se guše u destrukciji i ne vide od svog očaja realnu sliku u stanju su rušiti dnevni red. Istina je da je nekoliko zastupnika većine bilo odsutno prilikom glasanja. Opoziciji bi to dodatno olakšalo i pomoglo da svaku tačku oblikuju onako kako misli. Nisu se na to odlučili, odlučili su da obore dnevni red. Vlada Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja učinit će sve da se danas isplate plaće zdravstvenim radnicima. Vjerovatno će u tome uspjeti. Svi ostali troškovi moraju sačekati novu sjednicu i usvajanje plana. Uz sve destrukcije SDA i satelita DF/SBiH/BOSS ovo je ubjedljivo najbolji i najproduktivniji saziv Skupštine KS i najbolja Vlada KS ikad. SDA uzmemo pod jednu mišku, DF/SBiH/BOSS pod drugu i puni sprint, uzbrdo - napisao je Konaković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.