open-navfaktor-logo
search
Performans
Pred zgradu OHR-a stigao konj Milan, od Inzka se traži reakcija na aferu "Potkivanje"
Pored performansa, u kojem je, kako su najavili organizatori, glavna zvijezda "Milan toMi Iustitia", održana je i konferencija za medije
08.06.2019. u 10:17
get url
text

Trend "potkivanja" u BiH se nastavlja. Ovaj put je potkovan pravi konj i to ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, a u organizaciji nevladine organizacije "ReStart Srpska".

Pored performansa, u kojem je, kako su najavili organizatori, glavna zvijezda "Milan toMi Iustitia", održana je i konferencija za medije. Povod za ovaj događaj je "afera potkivanje", u kojoj je glavni akter predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.

{$galerijaFotografija}

Medijima i građanima se obratio Stefan Blagić, predsjednik organizacije "ReStart Srpska", te Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže – ACCOUNT.

- Pedeset metara iza mojih leđa nalazi se zgrada OHR-a, a samo nekoliko metara iza mojh leđa nalazi se Milan toMi Iustitia. Tako mu je ime. Tomi mu je nadimak, a može na šatrovačkom da znači i mito. Mi smo ovdje danas zato što je OHR, odnosno međunarodna zajednica, posljednja instanca odbrane pravne države i vladavine prava, zato što je dicsiplinska komisija odbila tužbeni zahtjev protiv Milana Tegeltija, koji je itekako s razlogom optužen za najteža koruptivna djela – kazao je Blagić.

Dosta je više, dodao je, da međunarodna zajednica izražava iznenađenost i zabrinutost, a aktivisti su došli kako bi ih pozvali na konkretne poteze.

- Gospodo, konkretni potezi, ili odlazite iz ove zemlje. Ukoliko nećete zaštititi vladavinu prava i pravnu državu, uopće ovdje niste potrebni i stojite samo kao ikebane – poručio je Blagić.

Ova afera je, tvrdi, sumrak pravde i sumrak države i jasno je, smatraju, da će inspektor SIPA-e Marko Pandža reći da je on kriv za sve.

- Ali ljudi moji, ne radi se o tome. Ako su kafane institucije, onda hajmo svi u kafanama raspravljati o najvažnijim zakonima. Ovaj konj ovdje je ustvari personifikacija sumraka pravosuđa u ovoj zemlji – kazao je Blagić.

Međunarodna zajednica je, smatraju, odgovorna jer su oni uspostavili pravosudne institucije i provela reformu pravosuđa.

- Ostanak Milana Tegeltije na poziciji predsjednika VSTV-a značio bi poraz svih građana BiH – dodao je Blagić.

 

Potkivanje OHR protest Restart 08.06.2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.