Evropska fudbalska federacija (UEFA) danas je objavila sve detalje u vezi sa žrijebom grupa Evropskog prvenstva koje će biti održano 2020. godine u 12 gradova širom Starom kontinenta.

A jedna odluka donijela je loše vijesti za fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Žrijeb će biti održan 30. novembra (18 sati) u Rumuniji, a minimalne su šanse da Zmajevi u posljednja dva kola kvalifikacija izbore drugu poziciju koja vodi direktno na EP. Izabranici selektora Roberta Prosinečkog, mnogo je izvjesnije, igrat će play-off Lige nacija (baraž) koji je na rasporedu u martu 2020. godine.

Direktan plasman na EURO izborit će po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz svih deset grupa, a preostala četiri mjesta popunit će pobjednici baraža. A UEFA je odlučila da sve četiri reprezentacije koje u martu preko "popravnog ispita" izbore plasman na EP budu smještene u četvrti šešir.

Šeširi će biti određeni na osnovu rezultata u kvalifikacijama. Šest pobjednika kvalifikacionih grupa sa najboljm rezultatima bit će u prvom šeširu. U drugom će biti preostala četiri pobjednika grupa i dvije najbolje drugoplasirane ekipe. Treći šešir je rezervisan za šest drugoplasiranih timova iz kvalifikacija, a dva najlošija drugoplasirana tima bit će prebačeni u četvrti šešir zajedno sa pobjednicima baraža.

UEFA će posebno veliku glavobolju imati ako se svih 12 reprezentacija koje će biti domaćini plasira na EP. Neke su već osigurale nastup (Italija, Rusija, Španija), neke su vrlo blizu (Njemačka, Engleska, Holandija), neke još imaju šansu preko kvalifikacija (Mađarska, Rumunija, Irska), a neki će imati priliku kroz baraž (Azerbajdžan, Škotska, Danska).

S obzirom na to da se za sve domaćine EURO-a, koji će igrati baraž do marta neće znati hoće li se plasirati, a žrijeb će se održati četiri mjeseca ranije, jasno je do kojeg problema dolazimo - u žrijebu 30. novembra neće se moći za njih "rezervisati" mjesto, a onda, ako se plasiraju kroz završni turnir Lige nacija, morat će biti ubačene u onu grupu Evropskog prvenstva koja se igra u njihovoj državi.

Ako ta grupa u međuvremenu bude popunjena, a sva je prilika da hoće, UEFA će biti prisiljena na novi žrijeb. A novi žrijeb bio bi održan 1. aprila.

Već je poznato u kojim grupama će biti pojedine reprezentacije nba Evropskom prvenstvu:

Grupa A: Italija, Azerbejdžan (ako se kvalifikuje)

Grupa B: Rusija, Danska (ako se kvalifikuje)

Grupa C: Holandija, Rumunija (ako se kvalifikuju)

Grupa D: Engleska, Škotska (ako se kvalifikuju)

Grupa E: Španija, Republika Irska (ako se kvalifikuje)

Grupa F: Njemačka, Mađarska (ako se kvalifikuju)

*Boldirane reprezentacije izborile su plasman na EURO

Treba naglasiti da je UEFA odlučila i da u istoj grupi ne mogu biti Armenija i Azerbejdžan, BiH i Kosovo, Srbija i Kosovo, Španija i Gibraltar, te Ukrajina i Rusija.

Žrijeb baraža bit će održan 22. novembra. Polufinalni dvoboji baraža igraju se 26. marta 2020. godine, a finalni 31. marta 2020.

Zmajevi će u polufinalu igrati u BiH, a domaćin finala bit će određen žrijebom. Treba napomenuti da se u polufinalu i finalu igra po jedna utakmica.