open-navfaktor-logo
search
Identičan tekst
Predizborna krenula: Nešić predložio izmjene Izbornog zakona kakve su u Parlamentu BiH već odbijene
Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, kao zastupnik ove stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u proceduru je uputio izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, identične onima koje su odbijene prošle godine.
25.05.2022. u 21:21
get url
text

I obrazloženje predloženih izmjena i dopuna Izbornog zakona je identično onom iz prošle godine. Radi se o prijedlogu za izmjene zakona po kojim bi mandat pripao stranci, a kao razlog se navodi sve veći broj takozvanih "preletača".

Imajući u vidu da se izmjene Izbornog zakona ne rade u izbornoj godini, kao i da je isti zakon već odbijen i na to stavljena tačka, opravdano je pitanje radi li se o klasičnoj predizbornoj kampanji.

Govoreći o motivima da opet predloži ista zakonska rješenja, Nešić je kazao da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio da se zalaže da mandati pripadnu strankama, pa ga je želio podsjetiti da njegovi zastupnici prošle godine nisu podržali ovakve izmjene Izbornog zakona.

- Želim da Dodik pokaže da li je stvarno tako, da spriječimo političku korupciju. Nakon izbora u oktobru možemo očekivati da ona bude u punom jeku, da očekujemo nalet preletača, najviše u SDA i SNSD-u – uvjeren je Nešić, dodavši da želi ukazati Dodiku da jedno priča, a drugo radi.

Treba pak napomenuti da u julu prošle godine Nešićev prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, osim SNSD-a, nije podržao nijedan od prisutnih zastupnika iz FBiH, uključujući HDZBiH, SDA, DF, SDPBiH, Našu stranku... Zapravo su ga podržali samo iz Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.