open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. marta
Predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović raspisala je danas izbore za predsjednika Crne Gore za 19. mart, čime je isključena mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu.
16.01.2023. u 16:13
get url
text

Kako je pojasnila Đurović, zakonski rok za raspisivanje predsjedničkih izbora ističe u četvrtak, dok je za raspisivanje vanrednij parlamentarnih izbora nužno raspustiti parlament. Tu inicijativu do sada nije od zastupnika niko pokrenuo.

- Da bi donio odluku o skraćenju mandata potrebno je da je predloži najmanje 25, a glasa 41 zastupnik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsjednik Crne Gore raspiše izbore - rekla je Đurović, a prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Istakla je da do ovog trenutka nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora te da se dalje nije moglo odgađati raspisivanje izbora za predsjednika Crne Gore. 

Raspisivanje predsjedničkih izbora dolazi dan nakon što je Crnu Goru posjetila slovenska šefica diplomatije i posebna izaslanica EU-a za Crnu Goru Tanja Fajon, podsjeća Hina.

Ona je u nedjelju nakon susreta sa čelnicima crnogorske države ponovila da Brisel od zastupnika u parlamentu Crne Gore očekuje da izaberu sudije Ustavnog suda, te nije isključila mogućnost da bi u suprotnom EU mogla prekinuti pristupne pregovore s Crnom Gorom.

Crnogorski zastupnici o sudijama Ustavnog suda trebali bi se izjasniti krajem januara ili početkom febuara.

Crna Gora je već mjesecima u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

Vlada Dritana Abazovića od augusta je u tehničkom mandatu, a Ustavni sud te zemlje ne funkcionira od septembra jer broji svega troje od ukupno sedam sudija i ne može donositi odluke.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu pet puta su pokušali izabrati nove sudije, ali nijedan od kandidata nije dobio potrebnu dvostrećinsku većinu od 81 zastupnika u parlamentu te zemlje.

Izbor sudija Ustavnog suda uvjet je i za održavanje najavljenih vanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora jer upravo ta institucija rješava eventualne izborne žalbe nakon izbornog procesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.