Kada su u pitanju izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Stranke za BiH smatra da one zahtijevaju uključivanje šire javnosti.

- Taj proces mora biti transparentan jer se radi o sudbonosnim pitanjima za građane naše zemlje koji, nakon svega, ne zaslužuju da budu stavljeni pred gotov čin. Našoj državi su potrebne temeljite izmjene Ustava koje će uspostaviti funkcionalnu i demokratsku BiH u skladu sa evropskim standardima. Odluke o izmjenama Ustava neće se donositi ni u Beogradu ni u Zagrebu, nego u legalnim institucijama Bosne i Hercegovine. Nažalost, izjave aktera ovih razgovora iza zatvorenih vrata ukazuju na mogućnost donošenja rješenja kojima se produbljuju etničke podjele - kaže se, između ostalog, u usvojenom zaključku.

Stranka za BiH, naveli su, zalaže se za promociju vrijednosti i standarda građanske demokratije u uvjerenju da je većina građana naše zemlje opredjeljena za takva rješenja.

- Dijalog koji Bošnjacima nudi predsjednik Srbije Vučić, predstavlja pokušaj isključivanja institucija Bosne i Hercegovine i svođenje naše države na neku vrstu feudalne tvorevine. Eventualni dijalozi ovog tipa, privatna su stvar pojedinaca koji u njima učestvuju i ne mogu imati nikakve pravne i političke posljedice - zaključeilo je Predsjedništvo SBiH.

Neprihvatljivo je, zaključili su, davanje bilo kakvih ustupaka kada je u pitanju zahtjev Dodika za dodjeljivanje državne imovine entitetima.

- Ustav i zakoni o tom pitanju su vrlo jasni što su potvrdile i dosadašnje presude. Zahtjevi za podjelom državne imovine traju još od pregovora u Dejtonu. Ako se nije prihvatila podjela državne imovine pod pritiskom agresije i genocida, onda niko nema pravo prihvatiti takve ustupke danas - poručili su iz Stranke za BiH.

Pozvali su sve koji su uključeni u ove procese da ne izlaze u susret zahtjevima koje ispostavljaju one politike koje su prvom redu uzrokovale ljudsku tragediju na ovim prostorima.

- Cilj je umanjiti posljedice ovih politika u zadnjih trideset godina a ne stvarati pretpostavke za njihovo jačanje - navode iz SBiH.

Redovni četvrti Kongres Stranke za Bosnu i Hercegovinu održat će se 7. novembra 2021. godine u Sarajevu, dogovoreno je danas na sjednici Predsjedništva stranke.