U prostorijama KPZ-a Sarajevo danas je održan radno-konsultativni sastanak na kojem su u ime Federalne advokatske komore prisustvovali njen predsjednik Nikica Gržić, predsjednik Upravnog odbora advokatske komore Dragan Pudar, te članovi Upravnog odbora federalne advokatske komore Ana Primorac, Omer Abdagić i Mirza Telalović.

Sastanku su trebali prisustvovati i predsjednica Regionalne advokatske komore Sarajevo Vasvija Vidović , kao i potpredsjednik Ifet Feraget, ali su oni, zbog ranije preuzetih obaveza, izostali.

Tom prilikom prezentirana je kompletna situacija koja se odnosi na antikorupcione aktivnosti koje je KPZ Sarajevo realizovao za period 2017-2019., te Akcioni plan isključivo u segmentu koji se odnosi na radnje i djelatnosti advokata, a koje se realizuju shodno zakonskim propisima po kojima postupaju u prostorijama KPZ-a Sarajevo.

Konstatovano je da se od momenta dostavljanja akta KPZ-a Sarajevo predsjedniku Advokatske komore FBiH, Regionalne advokatske komore Sarajevo i Upravnog odbora, potpuno promijenila situacija, te da advokati od momenta dostavljanja tog akta ne krše članove Pravilnika o kućnom redu u KPZ-a Sarajevo, kao ni druge podzakonske akte kojima je regulisan rad i
funkcionisanje Zavoda.

Ovim aktom, a o čemu je Faktor i ranije pisao, anulirano je ranije pitanje nastajanja koruptivnih radnji i aktivnosti.

Također je identično zaključeno i kada su u pitanju uslovi i način raspolaganja novcem za rad, nagrade i novčane pošiljke (slanje osobama pod tretmanom finansijskih sredstava) posredstvom pošte.

Nakon što su predstavnici advokatskih komora obišli prostorije KPZ-a, preliminarno su dogovorene i druge zajedničke aktivnosti kako bi se na što efikasniji način omogućio rad advokata u KPZ-u Sarajevo, te spriječile sve radnje koje bi ukazivale na, između ostalog, i korupciju.

Predstavnici Advokatske komore FBiH, Regionalne advokatske komore i Upravnog odbora advokatske komore FBiH dali su punu podršku ovakvom radu i aktivnostima koje je KPZ Sarajevo u tom pravcu realizovao.