open-navfaktor-logo
search
Sporna pitanja
Pregovori HDZ-a BiH i SDA o Mostaru: Ima pomaka, no da li je to dovoljno?
Velikih napredaka nema u započetim pregovorima lokalnog rukovodstva HDZ-a BiH i SDA o načinu pronalaska rješenja za dugogodišnju političku krizu u Mostaru jer su stavovi o ključnim stvarima i dalje poprilično zakovani, no ipak postoje stvari u kojima se otišlo i korak dalje.
04.02.2020. u 18:52
get url
text

- SDA je ostao i dalje kod stava da treba rješavati izmjene Statuta Grada, mislimo da je to najbolje kroz zakon o Gradu Mostaru. HDZ je i dalje stava da treba samo donijeti izborna pravila i da buduće Gradsko vijeće donosi Statut i izmjene.

No, mali pomak je napravljen samim tim da se ušlo u priču o izmjeni Statuta. Nije to otišlo daleko, ali ipak je pomak- rekao je Salem Marić, predsjednik SDA Mostara.

Iz HDZ-a ističu kako je glavni problem nerazumijevanje u proceduri usvajanja Statuta.

-Statut usvajaju gradski vijećnici, nema smisla da ga opet nameće neko, pa taman to bile i političke stranke unutar BiH.  Kontinuirano razgovaramo, otvara se svako sporno pitanje, stavove smo približili, to je činjenica,  ali dokle sve to ide, ne bih ulazio u detalje, upravo jer se radi na tome - kazao je Slaven Zeljko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Pregovori se nastavljaju uskoro, a pitanje je i hoće li se uključiti ostali politički subjekti u gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.