Preporuke dijetetičara

Prehlađeni ste, izbjegavajte ove namirnice

Objavljeno: 18.10.2019. u 08:08

Sharon Palmer navodi kako bolesno tijelo treba izbjegavati sve oblike rafiniranog šećera jer može povećati upale u organizmu

FOTO: ILUSTRACIJA

Iako su dio svakodnevne prehrane, neke namirnice, prema tvrdnjama dijetetičara, ne biste trebali konzumirati ako ste prehlađeni ili imate gripu.

Među takvim namirnica su:

Rafinirani šećer

Dijetetičarka Sharon Palmer navodi kako bolesno tijelo treba izbjegavati sve oblike rafiniranog šećera jer može povećati upale u organizmu. Palmer predlaže svježe voće i povrće kako bi tijelu pružili potrebne nutrijente te poboljšali imunološki sistem.

Alkohol

Dijetetičara Brooke Alpert tvrdi da alkohol izaziva dehidraciju, a ona je u slučaju prehlade posebno štetna. Osim toga, alkohol će utjecati i na antibiotike i u konačnici će utjecati na želudac i jetru.

Kofein

Dehidraciju uzrokuje i kofein, a Alpert tvrdi kako je posebno opasan kada se konzumira kao zamjena za hidratacijska pića. Ona kaže kako ipak popije šoljicu kafe kada je prehlađena, ali više ne.

Kisele namirnice

Dr. Elizabeth Trattner tvrdi da je potrebno izbjegavati kiselu hranu prilikom prehlade, a posebno ako su simptomi mučnina i želučani problemi. Naime, kisela hrana nadražit će grlo ukoliko dođe do povraćanja.

Slane namirnice

Kao namirnica kojoj pristupamo ukoliko dođe do želučanih tegoba, slani krekeri ipak nisu najbolji izbor jer mogu uzrokovati upale, tvrdi dijetetičarka Lauren Papanos te umjesto njih predlaže konzumaciju keksa od riže.

Tost

Iako odlična namirnica za smirenje želuca, tost se ne preporučuje konzumirati ukoliko su neki od simptoma kašalj i upala grla. Naime, zbog svoje suhoće i tvrdoće, tost će dodatno nadražiti ionako upaljeno grlo. Umjesto njega dijetetičarka Christy Brissette predlaže konzumiranje mekanije hrane kao što su jaja, jogurt, zobene pahuljice i supa.

Mliječni proizvodi

U stanju prehlade ili gripe izbjegavajte mliječne proizvode, tvrdi dijetetičarka Scarlett Full.

Dok je običan jogurt poželjan, mlijeko, sir ili sladoled ne bi se trebali konzumirati jer će dovesti do deblje sluzi i na kraju pogoršati probavu.

Izvor:   Insider.com

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije