open-navfaktor-logo
search
Trnovit put Radeta Krunića
Preko Foče, Pećinaca, menadžerskih kombinacija, tužbi, do scudetta za devet godina
Rade Krunić, 28-godišnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, početkom 2013. godine iz fočanske Sutjeske prešao je u srbijanski Donji Srem. Sredinom iste godine kod Vlade Jagodića debitirao je za U-21 selekciju BiH.
24.05.2022. u 21:05
get url
text
get url
text

Devet godina poslije, Krunić je proslavio scudetto. S Milanom se okitio titulom prvaka Italije, koju je klub sa San Sira čekao 11 godina.

Put od Foče, preko Pećinaca do grada mode bio je težak, trnovit, pun prepreka, menadžerskih kombinacija, tužbi...

Krunić je nakon odlaska iz Foče u Pećince za Donji Srem odigrao 54 utakmice. Kako je igrao, možda najbolje govori podatak da se odmah našao na meti Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine. Međutim, niko nije mogao do njegovog potpisa.

- Mislim da je u pitanju igrač koji treba da nosi desetku Crvene zvezde, da nosi igru, zato što je moderan igrač. Mislim da je to fudbaler za Borussiju Dortmund za dvije godine. Vezni igrač koji daje golove, ima brzinu, snagu... Zvezda ne treba da dovodi spore igrače, koji traže loptu u noge, koji daju pasove unazad - rekao je u ljeto 2014. godine prvi čovjek Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Rade Krunic (@krunicrade_33)

U augustu iste godine srbijanski mediji javili su da Krunić ide u Veronu, a samo nekoliko dana poslije na web stranici Donjeg Srema objavljena je vijest da je bh. fudbaler najbliži Empoliju.

Malo je čudno bilo to što se na službenoj stranici Donjeg Srema govorilo o "saznanjima iz izvora bliskih klubu".

Koji dan kasnije objavljeno je da je Krunić na pregledima u Veroni, a Mozzartsport je podsjetio da je jedan portal iz Foče 14. decembra 2014. godine plasirao vijest da Krunić ide iz Verone jer Italijani nisu ispali korektni.

Telenovela oko Krunićevog transfera tek je počela.

Nakon što je posao s Veronom propao, mladi veznjak šalje poruku navijačima Crvene zvezde da u januaru dolazi na Marakanu. Ogradio se tada, poručivši da je na neki način sve dogovorio s klubom, ali nije mogao da kaže da je sve zvanično dogovoreno.

Krajem januara stigla je informacija da Krunić s Vojvodinom putuje na pripreme u Tursku. Od toga nije bilo ništa. Vojvodina je otišla, Krunića nije bilo u avionu.

Nagađalo se, pisao je Mozzartsport, da su menadžeri Jovica Radonjić i Nikola Kolarov pored samo potpisivanje ugovora promijenili neke stavke, ubacili klauzulu po kojoj Krunić poslije šest mjeseci može da ode u inostranstvo uz minimalno obeštećenje.

Tada se i Krunić oglasio na društvenim mrežama.

- Na šta je spao srpski fudbal? Ne možeš sam da izabereš klub, nego kako ti drugi kažu. Pošto nijedan portal neće da objavljuje imena, dotični Ivica Pavlović i "veliki" Dika Stojanović stoje iza svega ovoga. Naravno, i iza njih ima "GAZDA" koji svima njima manipuliše i koga ne bih da imenujem. Ali naišli ste na pogrešnog. Budite uporni - napisao je Krunić na Facebooku.

Onda 30. januara 2015. godine Krunić potpisuje za Borac iz Čačka. Potom je Donji Srem tužio Čačane pred Fudbalskim savezom Srbije tražeći trening kompenzaciju. Ostali su kratkih rukava.

Odlaskom u Borac Krunićeva saga samo je prolongirana. Pred početak sezone, u ljeto 2015. u priču se uključio Partizan, a transfer je propao jer su Krunićevi zastupnici tražili mjesečnu plaću od 15.000 eura, odnosno 180.000 eura godišnje, čime bi postao najplaćeniji fudbaler kluba.

Krunić se iz blata u koje je zapao u srbijanskom fudbalu uspio izvući 30. juna. Empoli je zvanično objavio da je bh. fudbaler novi član toskanskog kluba.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Rade Krunic (@krunicrade_33)

U Empoliju se zadržao četiri sezone. Tri je igrao u Serie A, jednu u Serie B.

A onda u ljeto 2019. bum! Krunić je potpisao za Milan poslije šestomjesečnog skautiranja. Skaut Milana je pomno pratio sve utakmice i treninge Empolija s ciljem da utvrdi kako se bh. fudbaler ponaša. Očigledno je zadovoljio, a navodno je veliku ulogu odigrao Zvonimir Boban kada je stigao na San Siro da se bavi sportskim pitanjima kluba. Boban se širom Italije raspitivao o Kruniću, a kada je dobio pozitivna mišljenja i tadašnji trener Marco Giampaolo dao je zeleno svjetlo.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Rade Krunic (@krunicrade_33)

Reprezentativac BiH dobio je četverogodišnji ugovor u Milanu, a u svojoj trećoj sezoni na San Siru domogao se scudetta.

Krunić je ove sezone bio prava radilica u timu Stefana Piolija. Odigrao je 28 utakmica u Serie A, na svim mogućim pozicijama na terenu. Pohvale je dobijao i od italijanskih novinara.

- U ekipi kao što je Milan, neprimjetan igrač poput Krunića je od ključnog značaja. Igrao je na brojnim pozicijama s brojnim ulogama u igri. Nevjerovatno je koliko može biti koristan - hvalio je ugledni Luca Serafini bh. reprezentativca.

Zbog svega što je prošao, Krunić je definitivno zaslužio scudetto. Trofej s Milanom nije mu prvi u Italiji, jer je s Empolijem bio prvak Serie B.

Prema svemu sudeći, Krunić će dobiti novi ugovor u Milanu i naredne sezone ponovo igrati Ligu prvaka. Prije toga potpisat će životni ugovor, odnosno uploviti u bračne vode. Maj 2022. definitivno će mu ostati u memoriji za sva vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.