Roditelji oprez

Prekrivanje dječijih kolica pelenom može biti opasno, a evo i zašto

Objavljeno: 01.07.2019. u 18:51

Pedijatrica Svante Norgren iz dječije bolnice Astrid Lindgren u Stockholmu, kaže da i najtanja pamučna tkanina, poput gaze, podiže temperaturu u kolicima i blokira slobodan protok zraka

FOTO: ILUSTRACIJA

Vjerovatno vam se desilo barem jednom da ste na ulici, tokom ljetnih vrućina, vidjeli roditelje kako voze djecu u kolicima koja su prekrili pelenom ili maramom. Možda ste to i sami nekada uradili ili to i dalje radite?!

No, stručnjaci kažu kako roditelji, ovim postupkom, misleći da štite svoju djecu, mališane ustvari dovode u opasnost, ne sluteći da im time ugrožavaju i život.

Naime, pedijatrica Svante Norgren iz dječije bolnice Astrid Lindgren u Stockholmu, kaže da i najtanja pamučna tkanina, poput gaze, podiže temperaturu u kolicima i blokira slobodan protok zraka.

Test koji je napravljen kako bi se to provjerilo pokazao je da je nakon samo 30 minuta, za vrijeme toplog dana, temperatura u prekrivenim kolicima dosegla  34 stepena Celzijusa.

Beba u takvim kolicima, kažu stručnjaci, može naprosto "prokuhati."

Dok se naše tijelo hladi znojem, bebino nema tu mogućnost. Njoj se diže tjelesna temperatura i dolazi do pregrijavanja, a pregrijavanje može dovesti do toplotnog udara koji uzrokuje oštećenje mozga, pa i smrt.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije