- Da bi na bilo koji način i bilo kojim sredstvima spriječio ovaj sukob, koji danas izgleda vjerovatniji nego ikada prije, KFOR mora da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova. To je prijedlog koji sam ranije davao i na samitu NATO-a te sam sam opširno objasnio zašto. Svako oklijevanje sada i odlaganje, uključujući i argumentaciju kako 'nemamo dovoljno trupa' može učiniti da intervencija KFOR-a sutra bude mnogo veća što se tiče trupa ali i teža - rekao je Rama.

Rama je istakao da su proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i izgradnje odnosa sa Srbijom strateški za njegovu zemlju i albanski narod.

Osvrćući se na ubistvo kosovskog policajca 24. septembra i tenzije na sjeveru Kosova, Rama je rekao da je Srbija "umjesto da istraži zločinački događaj, koji je izazvala srpska kriminalna grupa, a ne kosovska policija" izabrala da oda počast ubijenim napadačima i proglasi dan žalosti. 

U sukobima između policije Kosova i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedjelju su poginuli policajac Afrim Bunjaku i trojica napadača srpske nacionalnosti.