open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Premijer Halilagić ugostio predstavnike Karton revolucije: Zajednički cilj je zaustaviti nelegalnu sječu šume
Zaštita planine Konjuh, Zaštićenog pejzaža i prevencija nelegalne sječe šume bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa predstavnicima aktivističkog pokreta građana "Karton revolucija".
09.06.2023. u 14:23
get url
text
Predstavnici Karton revolucije u Vladi TK

Ovom prilikom premijer Halilagić je prije svega pohvalio politički i uopće građanski aktivizam i želju da se sačuvaju i prirodna bogatstva i resursi, ali i da se na različite načine i kao korektivni faktor djeluje s ciljem mijenjanja stvari u korist građana.

- Razumijemo revolt i poruke koje šalju predstavnici Karton revolucije i kao Vlada u potpunosti se slažemo sa konačnim ciljevima njihovog aktivizma, ali mijenjanje stvari zahtijeva vrijeme. Kada su u pitanju planina i Zaštićeni pejzaž Konjuh te sječa šume na koju ukazuju naši, sada već mogu reći partneri, svjesni smo da je u proteklom periodu na tom planu bilo različitih aktivnosti koje nikako ne podržavamo - kazao je premijer Halilagić.

On je dodao da je Vlada prošle godine Javno preduzeće Šume TK zatekla u izuzetno teškom stanju, sa nagomilanim obavezama, ispražnjenim računima i uopće jednom veoma zapuštenom stanju te je predstavnike Karton revolucije upoznao sa aktivnostima koje su već poduzete u tom kontekstu i ostvarenim rezultatima.

- Imenovana je nova Uprava ovog javnog preduzeća, a značajan iskorak u ovom smjeru potvrđuje i prihvaćeni Program mjera za prevazilaženje nepravilnosti u Izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije BiH Javnog preduzeća Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj - kazao je Halilagić.

Premijer je podsjetio da se oblast šumarstva nalazi u teškoj situaciji, prije svega zbog nepostojanja federalnog zakona kojim bi se sistemski riješila ova tematika.

- Više od 10 godina unazad ovaj dokument se nalazi u federalnim institucijama i javna je tajna da njegovo donošenje blokiraju zastupnici određenih političkih stranaka koje su i danas dio parlamentarne većine. TK je upravo zbog zaštite šume donio svoj, kantonalni zakon o šumama, ali pozivamo sve institucije, nevladine organizacije, ambasadore, Ured visokog predstavnika u BiH i predstavnike međunarodne zajednice, da utječu na donošenje federalnog zakona o šumama i time nam pomognu da sistemski, za cijelo područje Federacije BiH, uredimo ovu oblast. Time će pokazati da im je uistinu stalo do bosanskohercegovačkih šuma, prirodnih bogatstava i resursa kojima Bosna i Hercegovina raspolaže - zaključio je Halilagić i dodao da je Kantonalna vlada otvorena za svaki oblik saradnje i povećanje stepena transparentnosti, kako bi se unaprijedio standard i kvalitet života građana.

U tom smislu predstavnici Karton revolucije su pozvani da se uključe u javnu raspravu povodom izrade Strategije turizma TK jer su svaki konstruktivan prijedlog i sugestija dobrodošli. Premijer je goste upoznao i sa planiranim izmjenama i dopunama budžeta TK za 2023. godinu, kojima se predviđaju dodatna sredstva za kadrovsko i institucionalno jačanje JU Zaštićeni pejzaž Konjuh te kapitalne investicije u smislu videonadzora za zaštitu Zaštićenog pejzaža, posebno na mjestima gdje je takva zaštita do sada izostajala.

- Zahvalni smo što je premijer Halilagić izrazio spremnost da se susretnemo i razgovaramo, ali i da ovim uspostavimo jednu dugoročniju saradnju s ciljem unaprjeđenja stanja. Raduje i spremnost da se kompromisnim rješenjima i zaštiti Pejzaž i očuva drvna industrija u Kantonu jer ovo je jedna pozitivna priča i najvidljiviji pozitivan pomak - kazao je danas Adi Selman.

Današnji sastanak svojevrstan je i uvod i najava okruglog stola simboličnog naziva "Konjuh meeting", koji će biti upriličen 21. juna u hotelu President, a na kojem će učestvovati svi relevantni subjekti kojih se tiče zaštićeni pejzaž Konjuh.

Uz Selmana, današnjem sastanku u ime Karton revolucije prisustvovale su Lejla Bašić i Selma Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.