open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Preminuo general Milovanović: "Bošnjaci na Markalama pobili svoje da bi optužili Srbe"
Tačno je da su granatiranje sarajevske pijace Markale naredili tadašnji muslimanski lideri, rekao je prije nekoliko godina za beogradski Blic Manojlo Milovanović, komentarišući svjedočenje zaštićenog svjedoka na suđenju ratnom zločincu Ratku Mladiću
09.10.2019. u 15:21
get url
text

General Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović preminuo je jutros u Banjoj Luci, objavila je RTRS. Milovanović je bio načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, te ministar odbrane Republike Srpske od 1998. do 2001. godine i član Senata RS-a od 2009. godine.

U Vojsci Republike Srpske odlikovan je Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

- Tačno je da su granatiranje sarajevske pijace Markale naredili tadašnji muslimanski lideri - rekao je prije nekoliko godina za beogradski Blic Manojlo Milovanović, komentarišući svjedočenje zaštićenog svjedoka na suđenju ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Milovanović je istakao da je tog dana, kada se desio napad, znao da "za to nije odgovorna Vojska RS-a i da se to moglo zaključiti i po ponašanju zamjenika komandanta UNPROFOR-a generala Remzija Klarka".

- U javnost je izašao sa informacijom da su Srbi odgovorni, a da nije provjerio. Zbog toga smo se posvađali i dogovorili da se ujutru nađemo nas dvojica i Jovan Divjak. Pristao je na to, ali oko dva sata iza ponoći me je nazvao i rekao da njegov šef ne odobrava sastanak - rekao je Milovanović.

Sastanak nije održan, kazao je on, "jer bi morali da odgovore na mnoga pitanja“.

- Otkud kamere četiri televizije u momentu eksplozije, kako se tu našla onolika plastika? Sanitet kupi jedne leševe na Markalama, a pred mrtvačnicom istovara ukočene leševe?! - naveo je Milovanović.

Milovanović je tokom svjedočenja u korist zločinca Mladića također kazao da on tokom rata u BiH, nikada nije naredio ubijanje civila, nazivajući zločinca "orijašem golubijeg srca".

- Mladić je bio harizmatičan čovjek, orijaš golubijeg srca, što znači - nije bio zlopamtilo, bio je strog i pravedan komandant, štitio je potčinjene - rekao je Milovanović, opisujući komandanta VRS-a čiji je zamjenik bio tokom rata.

Hrvatska je 7. januara 2014. godine raspisala potjernicu za Milovanovićem, jer ga je smatrala odgovornim da je septembra 1995. godine ispalio raketu na jedno selo u blizini Nove Gradiške.

On je tada izjavio za ATV "da mu nije jasno zašto ga Hrvatska tereti poslije toliko godina".

- Prošao sam Haški tribunal, Sud BiH i niko mi nije mogao naći, kao što kažu ni crno ispod nokta, što se tiče ratnih zločina - rekao je Milovanović navodeći da je, koliko je čuo, "raspisana međunarodna potjernica".

Milovanović je pred Haškim sudom 2007. godine svjedočio na suđenju oficirima VRS optuženim za genocid i ratne zločine u Srebrenici, da je ubijanje muslimanskih zarobljenika nakon zauzimanja Srebrenice u ljeto 1995. godine bilo ratni zločin.

- Ne postoji opravdanje. To je ratni zločin- kazao je general Milovanović nakon što mu je tužilac Piter Mekloski predočio borbeni izvještaj jedne jedinice Drinskog korpusa VRS-a, u kojem piše da je 14. jula 1995. godine zarobljeno i ubijeno između 1.000 i 1.500 neprijateljskih vojnika.

Milovanović je tvrdio da je uoči, tokom i nakon napada na Srebrenicu on po naređenju Ratka Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, bio na drugom, zapadnom kraju RS-a, u okolini Drvara, gdje se s trupama pokušavao suprotstaviti ofanzivi hrvatskih snaga. Također svjedočio je i na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Manojlo Milovanović je rođen 21. novembra 1943. godine u selu Laminci kod Bosanske Gradiške.

U ЈNA je odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

Penzionisan je 22. decembra 2000. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.