U 84. godini

Preminuo Srboljub Markušević, bivši fudbaler i trener FK Sarajevo

Objavljeno: 19.11.2019. u 11:56

Računajući i prijateljske utakmice, Markušević je dres tima sa Koševa oblačio ukupno 280 puta

FOTO: bordo vremeplov/facebook

Sinoć je u 84. godini života preminuo Srboljub Markušević, legendarni fudbaler i trener FK Sarajevo, objavila je stranica Bordo vremeplov.

Srboljub Markušević je rođen 5. maja 1936. godine u Prizrenu, a u Sarajevo je stigao još kao dječak. Cijelu svoju igračku karijeru proveo je na Koševu, a za prvi tim Sarajeva nastupao je u periodu od 1955. do 1965. godine, kada je zbog povrede kičme morao prestati sa aktivnim igranjem fudbala. Upisao je ukupno 148 zvaničnih nastupa i postigao pri tome 22 gola. Računajući i prijateljske utakmice, Markušević je dres tima sa Koševa oblačio ukupno 280 puta.

Nakon završene igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu. Na Koševu je vodio sve selekcije, od omladinskih do prvog tima. Na klupi prvog tima je sjedio u četiri navrata, a Sarajevo je vodio u 112 zvaničnih utakmica, upisavši pri tome 45 pobjeda. Sa bordo timom je osvojio Ljetnu ligu šampiona 1972. godine, Otvoreno prvenstvo Jugoslavije 1982. godine, a u jesen iste godine ostvario je i veliki uspjeh na međunarodnoj sceni, plasman u osminu finala Kupa UEFA.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije