open-navfaktor-logo
search
Međudržavni projekat
Prepreka za rekonstrukciju mosta Brčko - Gunja: Mišljenje MFT-a čekalo se duže od šest mjeseci
Rekonstrukcija mosta na rijeci Savi koji povezuje Brčko i Gunju jedan je od prioriteta koji je dogovoren s Hrvatskom, o čemu je javnost u oktobru 2020. godine izvijestio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović. Sanacija ovog mosta dogovorena je i sredinom prošle godine na sastanku u Brčkom kojem je prisustvovao i ministar mora, prometa i komunikacija Hrvatske Oleg Butković.
07.03.2022. u 19:16
get url
text
Most Brčko-Gunja

No od augusta prošle godine čekalo se mišljenje Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, neophodno kako bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo nacrt sporazuma o rekonstrukciji ovog mosta.

Na to je 2. marta upozorio i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, na sastanku s prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom.

- Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović kazao je da, kada je u pitanju rekonstrukcija mosta Brčko - Gunja, još nije dobijeno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH koje je zatraženo krajem augusta prošle godine, te da je to prepreka da nacrt sporazuma o rekonstrukciji ovog mosta dođe pred Vijeće ministara BiH, a samim tim i da bude realiziran – saopćeno je tada iz resornog ministarstva.

Kakve su prepreke pa još nije data ova saglasnost, pitali smo danas u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

- Mišljenje je poslano Ministarstvu komunikacija i prometa 3. marta 2022. godine, četvrtak – kratko nam je odgovoreno.

To znači da je mišljenje upućeno dan nakon što je saopćeno da se čeka od augusta prošle godine.

Nije rečeno kakvo je mišljenje upućeno u Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, da li odobravaju ili ne rekonstrukciju mosta Brčko - Gunja.

Gradonačelnik Brčko distrika Esed Kadrić kazao je na sastanku održanom u junu prošle godine da će početi izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije mosta, a da očekuje da će 2022. početi i sama rekonstrukcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.