open-navfaktor-logo
search
Raskrinkano
Prevara: Aplikacija za praćenje koronavirusa je zlonamjerni ucjenjivač!
Ukoliko na svom mobilnom telefonu želite instalirati aplikaciju koja prati pandemiju koronavirusa, to nipošto ne bi smjela biti Covid19Tracker, koja obećava kartu s grafičkim prikazom virusa.  
19.03.2020. u 12:03
get url
text

Stručnjaci za sigurnost su otkrili da ova aplikacija, reklamirana za praćenje pandemije krije zlonamjerni softver, koji korisnicima onemogućava prisutup podacima na mobilnom uređaju.

Ako korisnik slijedi upute aplikacije, dopuštajući instalaciju softvera, dobit će zaključan uređaj i ostati bez pristupa svim podacima.

Iznuđivač tada prijeti da će izbrisati sve lične podatke na uređaju, od kontakata do fotografije i videozapisa te ih javno objaviti na društvenim mrežama. To neće uraditi ako žrtva napadaču najkasnije za 48 sati uplati željenu svotu novca.

Srećom, prenosi Siol.net, program iznuđivanja radi samo za korisnike Andorid Nougat ili novijih i to ako korisnik kao zaštitu zaslona nema postavljenu lozinku. Uz to, nije baš napredan i očito je namijenjen napadu samo na one manje napredne korisnike.

Ubrzo nakon stvaranja zloćudnog programa neko je, s programerskim znanjem, prilično lako raskrinkao program i otkrio loše zaštićenu lozinku: 4865083501.

Google je brzo reagirao i uklonio ovu aplikaciju sa službenog Play Storea.

Također, nemilosrdno su uklonjenje i sve ostale neslužbene aplikacije vezane uz koronavirus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.