open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Prezentiran idejni projekat izgradnje OŠ "Pofalići"
U općini Novo Sarajevo gradit će se osnovna škola u naselju Pofalići, a idejni projekat sa 54 hiljade maraka finansirala je Općina. 
17.09.2020. u 09:09
get url
text
OŠ Pofalići idejni projekat

Idejni projekat izradile su IPSA Institut Sarajevo i Ekoplan Mostar. Radi se o jednom od starijih objekata, OŠ "Pofalići", a uz to je ova stara škola u lošem stanju zbog čega se Općina Novo Sarajevo odlučila da poduzme prvi korak u cilju izgradnje novog objekta ove osnovne škole.

Projektanti su prezentovali idejni projekat škole, koji će biti površine oko šest hiljada kvadratnih metara (-1+P+2), te vanjske površine oko 2.700 kvadrata. Bit će namijenjen za boravak oko 900 učenika u dvije smjene, a sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Trenutno je u toku izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta, nakon čega će se pristupiti izradi izvedbenog projekta.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako se nakon prevazilaženja niza problema prilikom izrade projekta, konačno došlo u fazu da imamo idejni projekat koji je temelj za sve ostalo što dolazi u narednom periodu.

- Imajući u vidu da se radi o jednom od najstarijih školskih objekata na području ove općine, te da bilo kakva veća ulaganja u rekonstrukciju istog nisu isplativa zbog trenutne dotrajalosti, odlučili smo da izgradimo novi objekat za učenike OŠ "Pofalići". Osigurali smo zemljište, uskladili sa Regulacionim planom, izdvojili sredstva za izradu projektne dokumentacije, održali niz sastanaka sa svim akterima u projektu kako bi otklonili složene probleme na terenu, a danas ćemo pogledati o kakvom se projektu i objektu radi, istakao je načelnik Koldžo.

Načelnik je dodao da iako osnovno obrazovanje nije još u nadležnosti lokalne samouprave, bez obzira na presudu Ustavnog suda, Općina Novo Sarajevo kontinuirano ulaže u sanaciju objekata škola, opremanje kabineta, a sve sa ciljem unapređenje rada i poboljšanja uvjeta odvijanja nastavnog procesa.

Direktorica OŠ "Pofalići" Suvada Muftić zahvalila se Općini Novo Sarajevo na poduzetim aktivnostima i na upornošću da se izgradi transparentan, funkcionalan i siguran školski objekat za učenike ove škole. Iako u jako otežanim uvjetima, učenici ove škole ostvaruju zavidne rezultate i nastava se odvija po nastavnom – planu i programu, dodaje direktorica Muftić, posebno naglasivši kako u vrijeme pandemije i imaju problem što neki prozori nisu nikako u funkciji pa je otežano provjetravati prostorije u cilju sprečavanja širenja virusa.

Da su građani naselja Pofalići odavno prepoznali problem sa kojim se susreću njihova djeca kada je u pitanju boravak u školi potvrdio je i predsjednik Savjeta MZ "Pofalići II" Bahrudin Delić, te se zahvalio ovoj lokalnoj zajednici što je i pored krize izazvane pandemijom korona virusa ovaj projekat stavila u prioritete, jer to građani i djeca Pofalića zaslužuju, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Prema Sporazumu o regulisanju međusobnih odnosa na realizaciji projekta izrade investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju OŠ "Pofalići", Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS i Općina Novo Sarajevo su investitori projekta, dok ja Zavod za izgradnju KS implementator projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.