Vlada KS

Prihvat kurbanskog mesa u javnim kuhinjama KS

Objavljeno: 06.08.2019. u 10:50

Ako se klanje kurbana vrši u registrovanom objektu pod nadzorom veterinarske inspekcije, potrebna je potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke životinjskog porijekla, a koju izdaje nadležni inspektor na licu mjesta

FOTO: Press KS

Prijem i prihvat kurbanskog mesa od donatora i ove godine vršit će se u Centralnoj javnoj kuhinji "Crveni križ Kantona Sarajevo", Javnoj kuhinji "Merhamet", Narodnoj kuhinji "Stari Grad" i Pučkoj kuhinji "Kruh svetog Ante".

Sve navedene javne kuhinje su, u saradnji s Ministarstvom rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, osigurale prostor za pravilno i dugoročno skladištenje prikupljenog mesa. 

Predstavnici Ministarstva u dogovoru s Koordinacionim tijelom za rad javnih kuhinja te drugim nadležnim ministarstvima i institucijama, privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, KJP "Veterinarska stanica" i Inspektoratom veterinarske inspekcije su poduzeli sve druge neophodne aktivnosti kako bi prikupljanje kurbanskog mesa proteklo u skladu sa zakonskom regulativom i kako bi se zaštitilo zdravlje građana, odnosno korisnika javnih kuhinja, a donirano meso iskoristilo za pripremanje kvalitetnijih obroka. 

U skladu s uputstvima nadležne inspekcije i Veterinarske stanice, doneseno je nekoliko zaključaka u vezi s prijemom i prihvatom kurbanskog mesa. Ukoliko građani vrše obredno klanje kurbana individualno, u privatnim domaćinstvima, neophodno je da uz meso dostave i dokument o zdravstvenom stanju životinje (original ili kopija), ne stariju od deset dana, a koju trebaju tražiti od prodavca kurbana. 

Ako se klanje kurbana vrši u registrovanom objektu pod nadzorom veterinarske inspekcije, potrebna je potvrda o zdravstvenom stanju pošiljke životinjskog porijekla, a koju izdaje nadležni inspektor na licu mjesta. Javne kuhinje nisu u mogućnosti i neće primati glave i iznutrice, saopćio je Press KS. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije