open-navfaktor-logo
search
Epidemiologinja upozorila
Prim. dr. Bajramović: U Kantonu Sarajevo nizak postotak vakcinisane djece protiv morbila, rubeole i zaušnjaka
Gotovo 40 miliona djece u svijetu propustilo je svoju dozu vakcine protiv morbila prošle godine zbog poteškoća nastalih pandemijom COVID-19, stoji u zajedničkom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
30.11.2022. u 08:28
get url
text
get url
text

- Nalazimo se na raskrsnici. Bit će to vrlo izazovnih 12 do 24 mjeseca ublažavanja - rekao je Patrick O’Connor, stručnjak za morbile pri WHO-u.

Morbile su jedan od najzaraznijih virusa u ljudskoj populaciji koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti vakcinacijom. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost vakcinacijom kako bi se spriječilo njegovo širenje, stoji na stranici who.int.

Podaci za prvih devet mjeseci

Ni Bosna i Hercegovina ne može se pohvaliti brojem vakcinisane djece protiv ove zarazne bolesti. Posebno je to izraženo u Kantonu Sarajevo, a na to od početka godine upozoravaju i pedijatri.

Prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, pedijatrica u JU Dom zdravlja KS, u martu je za Faktor kazala "kako je za neke vakcine iz Obaveznog programa imunizacije obuhvat pao za čak 60 posto, i da je najmanji odziv upravo za MMR (MRP) vakcinu (morbili-krzamak, rubeola, parotitis-zaušnjaci)".

Dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo KS, kaže "kako je izvještavanje o obuhvatu imunizacije vrlo kompleksno te da ne postoji konkretan odgovor na pitanje - koliki je postotak vakcinisane djece protiv morbila u KS bio ranije, a koliki je sada".

Prim. dr. Anisa Bajramović, epidemiologinja

- Izvještavanje u jednoj godini za MRP prvu dozu vakcine podrazumijeva ciljnu dobnu grupu koja obuhvata svu djecu koja su u tekućoj godini napunila 12 mjeseci, pa sve do navršene druge godine. Znači nakon završetka jedne izvještajne godine, početkom naredne računa se obuhvat vakcinacije samo za jednu dobnu grupu, a ne za svu djecu. Poslije toga ta djeca naredne godine, kada navrše dvije godine ili više života, a nisu vakcinisana, prelaze u druge dobne grupe gdje se izvještava na osnovu procijenjenog broja djece (sistem nije digitaliziran i ne može se iz sistema izvući tačan broj).

Za druge dobne skupine, koje nisu primile prvu dozu MRP vakcine, njihov obuhvat se računa na osnovu procjene Doma zdravlja KS koji nam na početku godine dostavi podatke o broju djece. Druga doza MRP vakcine daje se u šestoj godini i oni su ciljna dobna grupa za drugu dozu, te se i toj dobnoj grupi računa obuhvat na kraju godine u skladu sa tačnim broje djece, odnosno zdravstvenih kartona djece koja su navršila pet godina u tekućoj godini.

Podaci o imunizaciji za MRP vakcinu daju se za dvije ciljne grupe, tj. za djecu od navršenih 12 do 24 mjeseca i za djecu sa navršenih pet, odnosno u šestoj godini života. Druge dobne grupe su sva ona djeca koja nisu na vrijeme dobila prvu i drugu dozu - pojašnjava je Bajramović.

Uzevši u obzir navedeno, obuhvat imunizacijom MRP vakcinom u KS za prvih devet mjeseci ove godine za ciljnu dobnu grupu za prvu i drugu dozu, prema riječima Bajramović, iznosi 25 posto, dok za druge dobne grupe (prva i druga doza) 15 posto.

Podaci za cijelu godinu, bit će, dodaje epidemiologinja, poznati u januaru 2023. godine.

VEZANI TEKST - Prim.dr. Junuzović-Kaljić: Postotak vakcinisane djece pao za 60 posto, uzročnici zaraznih bolesti su oko nas

- Za prošlu pandemijsku 2021. također smo imali obuhvat MRP vakcinom od približno 40 posto za ciljnu dobnu grupu (prva i druga doza), dok je za druge dobne grupe obuhvat iznosio oko 20 posto - navela je Bajramović.

Što se tiče ostalih antigena, koje, kako ističu iz Zavoda, djeca kroz obavezan program imunizacije primaju, obuhvat je na nivou od 70 do 80 posto, u zavisnosti je li u pitanju prva, druga ili treća doza ili revakcinacija.

Dodaju kako je obuhvat u porodilištima u KS sa prve dvije vakcine koje dijete primi (BCG i Hep B prva doza), izvrstan i dostiže skoro sto posto.

Apeliraju na roditelje

Međutim, zbog niskog postotka vakcinisanih MRP vakcinom (prva i druga doza), iz Zavoda za javno zdravstvo KS apeliraju na roditelje da svoju djecu odmah vakcinišu.

- Vakcina ima dovoljno, veoma su sigurne i efikasne (MRP vakcina jedna je od vakcina sa najvišom efikasnosću od 98-99 posto), jer su prošle sve neophodne kontrole, od proizvođača do evropskih agencija, ali i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH - istakla je Bajramović.

Vakcina je jedno od najvećih dostignuća savremene medicine, jer su prije ere imunizacije, kako kaže dr. Enisa Mulalić, pedijatrica, milioni djece umirali od bolesti koje se danas na jednostavan način preveniraju.

Dr. Enisa Mulalić, pedijatrica

- Samo jedan ubod sprečava teške komplikacije, pa i letalne ishode koji mogu biti posljedica zaraznih bolesti. Morbili su, i kada ne daju tešku kliničku sliku, vrlo iscrpljujuća bolest, koja se brzo širi i uz minimalne kontakte. Naravno, u demokratskom svijetu, kojem pripada i naša zemlja, ostavljeno je roditelju da odluči - hoće li svoje dijete vakcinisati? No ovdje treba razmišljati i o pravu djeteta da bude zaštićeno od zarazne bolesti. Rekla bih da je to mač sa dvije oštrice. Zemlje u kojima je demokratija jako dugo na snazi našle su način da se zaštite i od te demokratije.

Hoću kazati da u tim državama djeca koja nisu vakcinisana ne mogu u vrtić, školu... Kod nas je sve dozvoljeno. Zašto bismo u 21. stoljeću, nakon decenija od iskorjenjivanja, dozvolili povratak zaraznih bolesti ako imamo vakcine? Roditelji, koji ne žele vakcinisati svoje dijete, to rade zato što nikada nisu vidjeli šta može uraditi takva bolest, a to nisu vidjeli zahvaljujući upravo-vakcini - naglasila je Mulalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.