open-navfaktor-logo
search
Negiranje zločina
Pripadnici tzv. VRS vrše pritisak na BHRT zbog priloga o masakru u Ferhadiji, Salkić ima poruku za njih
Pritisak koji se pravi na BHRT od strane pojedinaca i organizacija iz bh. entiteta Republika Srpska ima za cilj da se ne govori istina i da se formira narativ koji bi ublažio posljedice agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, poručuje potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.
14.06.2022. u 18:39
get url
text

Salkić je reagirao na hajku koju je pokrenula Boračka organizacija RS-a, a pridružila joj se i direktorica BH Radija 1 Pejka Medić. Za novog direktora ovog radija imenovan je 3. juna Dejan Kerleta, iako se Medić nadala još jednom mandatu i na sve moguće načine pokušavala da i dalje ostane na toj poziciji. Sudeći po oglašavanju na Twitteru koristi posljednje dane direktorskog mandata da opravda svoje "srbovanje".

Medić se oglasila "nakon što nadležni u BHRT-u nisu reagovali na pismo Boračke organizacije Republike Srpske od 1. juna". Ona je prozvala srpskog člana Upravnog odbora Rajka Radovanovića, koji je ujedno i predsjedavajući Upravnog odbora.

- S obzirom na to da direktori u čijoj nadležnosti je počinjeni programski propust 12 dana šute, očekujem od srpskog člana UO iz Republike Srpske da se oglasi i uputi izvinjenje borcima i građanima Republike Srpske. Naravno, pod uvjetom da je srpski član još Srbin, bar na papiru – napisala je Medić na Twitteru uz dopis BORS-a upućen 1. juna čelnim ljudima BHRT-a Mariju Vrankiću, Belminu Karamehmedoviću i njoj.

U ovom se dopisu BORS osvrnuo na prilog objavljen na BHT-u 27. maja povodom obilježavanja 30. godišnjice prvog masakra u sarajevskoj Ferhadiji, nekadašnjoj ulici Vase Miskina.

- Voditelj vijesti Ivan Katavić pročitao je rečenicu: "Masakr u Vase Miskina jedan je od 230 primjera masovnog ubijanja civila od srpskih agresorskih snaga u vrijeme opsade Sarajeva". Skupština BORS-a traži javno izvinjenje srpskom narodu te da istražite i sankcionišete autore ove vijesti i odgovorna lica u Informativnom programu Televizije. Na Skupštini je naglašeno da pripadnici Vojske Republike Srpske nisu bili agresori, već branioci svojih domova i vjekovnih ognjišta. Pripadnici Vojske Republike Srpske su bili pripadnici starosjedilačkih sarajevskih porodica, svoji na svome, nisu niotkud došli – navodi se između ostalog u dopisu.

Ovim je dopisom još jednom potvrđeno da su pripadnici tzv. VRS-a držali u opsadi Sarajevo, te da su upravo oni počinili 230 masovnih ubistava civila. Jer nije im zasmetalo u prilogu emitiranom na BHT-u da su odgovorni za masakr, naprotiv, to i potvrđuju, već što su nazvani "agresorima".  

Salkić kaže da se BHRT koji je ionako već liberalizovao svoj pristup agresiji 1992-1995, stavlja pod dodatni pritisak, pri čemu RTRS kao javni servis svakodnevno krši osnovne norme profesionalizma i zanemaruje činjenicu da je javni servis svih građana.

- Na RTRS-u možete pratiti direktan prijenos obilježavanja neustavnog dana entiteta kojeg je zabranio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, ali ne možete pratiti 11. jula obilježavanje godišnjice genocida i dženazu u Potočarima. Redovno se negira dokazani i presuđeni genocid kojeg je počinila vojska i policija ovog entiteta. Ista ta vojska koju BORS i Pejka Medić brane. Gostuju presuđeni ratni zločinci. Stvaraocima entiteta se predstavljaju osuđeni za genocid i druge teške ratne zločine. Bošnjaci se tretiraju kao prijetnja u javnom prostoru. Uređivačka politika i uposlenici su isključivo prosrpski nastrojeni i provode isključivo prosrpski politiku. U ovakvom ambijentu bilo bi sramno i podanički da rukovodstvo BHRT-a i savjesni novinari podlegnu ovakvim pritiscima i prihvate da im se servira narativ kojeg će oni koristiti suprotno životnom iskustvu koje nose kao posljedicu agresije – ističe Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.