Općina Centar

Priprema se idejni projekat za izgradnju podzemnih garaža na Ciglanama

Objavljeno: 19.11.2019. u 09:28

Regulacionim planom u naselju Ciglane predviđena je izgradnja dvije podzemne garaže

Ugovor potpisali Nedžad Ajnadžić i Sabrija Bilalić

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je sa direktorom društva za projektovanje, inženjering i usluge BS Projekt Sabrijom Bilalićem potpisao ugovor o izradi Idejnog projekta javne podzemne garaže na Ciglanama – Merhemića trg.

Saobraćaj u mirovanju, veliki broj automobila i nedostatak parking prostora problemi su koji godinama opterećuju Kanton Sarajevo, ali i središnju sarajevsku općinu. S tim u vezi, ranije je održana i tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o ovoj problematici. 

Građani naselja Ciglane na javnim raspravama tokom proteklog perioda kao najveći problem isticali su nedostatak parking prostora. Regulacionim planom u ovom naselju predviđeno je da se nova mjesta osiguraju gradnjom dvije podzemne garaže.

Načelnik Ajnadžić je prilikom potpisivanja ugovora kazao da je ovo izuzetno značajan projekat za Općinu Centar, prije svega s aspekta povećanja parking kapaciteta koji nedostaju ovom dijelu grada.

- Najbolje rješenje za problem saobraćaja u mirovanju je izgradnja podzemnih garaža. Raduje nas da smo došli u fazu da pristupamo izradi Idejnog projekta za izgradnju podzemne garaže na Merhemića trgu jer je to višegodišnji zahtjev stanovnika naselja Ciglane. Ova lokalna zajednica planira u budućem periodu gradnju podzemnih garaža na više lokacija i to na Bulevaru Franca Lehara, Merhemića trgu na Ciglanama, u parku "Prof. dr. Nijaz Duraković", te na Trgu kulture "Jurislav Korenić" - istakao je Ajnadžić.

Direktor Bilalić je informisao načelnika Ajnadžića da će Idejni projekat javne podzemne garaže na Ciglanama – Merhemića trg biti izrađen za 35 dana. 

- Trenutne procjene su da bi kapacitet podzemne garaže trebao biti oko 300 parking mjesta - kazao je Bilalić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije