Na meti kosovskih dužnosnika danas se našla i šefica eurodiplomatije Federica Mogherini, kojoj Priština zamjera da tolerira negativnu kampanju Srbije prema Kosovu.

Predstojnik ureda kosovskog premijera Avni Arifi je, reagirajući na jučerašnji zahtjev EU da Priština ukine carine na robu iz Srbije i BiH, naveo kako je "EU bila odlično informirana o tome da Beograd krši sve sporazume postignute tokom dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali to nije osudila", navode u četvrtak prištinski mediji.

- Želio bih da je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini bila zabrinuta kada ju je kosovsko izaslanstvo izvijestilo i zatražilo podršku. Naprotiv, situacija se pogoršala - poručio je Arifi.

Kako prenosi Misija UN (UNMIK) u svom dnevnom medijskom biltenu, Arifi je objavio pismo iz maja, u kojem je, kako tvrdi, "izvijestio EU o sporazumima postignutim u Briselu, čije je odredbe Srbija narušila“.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu navečer je rekao novinarima kako je na sastanku s ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija), u povodu prištinskih carinskih mjera, koje su obrazložene "surovom kampanjom Srbije", zatražio da pokažu "ijedno slovo sporazuma" Beograda i Prištine, koje je Srbija dosad prekršila.

I Vučić je stavio na tapet Europsku uniju, ustvrdivši kako se Priština ne bi odlučila na dodatno povećanje taksi da su Brisel i međunarodna zajednica odlučnije reagirali kad je Priština prvi put povećala takse, jer one nisu samo kršenje sporazuma CEFTA, već i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova i EU, prenosi Hina.

Srbijanski predsjednik je komplimentom podržao jučerašnji zahtjev šefice eurodiplomacije Federice Mogerini Prištini da odmah ukine carinske takse na robu iz Srbije i BiH.

- Federica Mohgerini nije neko ko nema politički osjećaj i dobro je razumjela kuda ovo vodi. Posljedice su apsolutno nesagledive, teške, gotovo katastrofalne, ako ne dođe do ukidanja ovih mjera - ocijenio je u srijedu Vučić poslije vanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj su istaknuta četiri moguća cilja koja Priština želi postići povećanjem carinaza robu iz Srbije (i BiH).

Kao prvi cilj Prištine, Beograd vidi namjeru da se "izvrši do sada najveći pritisak" koji bi vodio "bezuvjetnoj kapitulaciji" Beograda da u potpunosti prizna neovisnost Kosova.

Drugi cilj bi bio "pokušaj apsolutne zabrane trgovine", koja bi "onemogućila narod na sjeveru Kosova da dobije srpsku robu" i da se time provede "tiho etničko čišćenje i protjerivanje Srba s Kosova, i sjeverno i južno od Ibra".

Treći cilj Prištine mogao bi biti  "pritisak na međunarodne organizacije i institucije" kako bi Kosovo "dobilo ustupke u pogledu očekivane vizne liberalizacije", dok bi, po Vučićevoj ocjeni, istovremeno pokazali da su "u stanju izazvati eskalaciju i destabilizaciju" u regiji.

Po Vučićevoj ocjeni, četvrti mogući cilj je izazivanje "sukoba i potpunog destabiliziranja regije zbog nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa", jer vlasti u Prištini "mirnim putem i dijalogom svoje interes ne mogu ispuniti u mjeri i na način na koji su željeli".

Beogradski mediji danasjavljaju da se situacija u Prištini zaoštrava. Citiraju i poruku premijera Ramusha Haradinaja na sjednici kosovskog parlamenta kako povećanje carina na srpsku robu za 100 posto treba ostati sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

- Mjere na proizvode koje dolaze iz Srbije trebaju biti trajne, sve do priznanja, dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Nismo otkrili Ameriku, ali uvjeravam vas da je bez takvog pristupa nemoguće doći do uzajamnog sporazuma o priznanju nezavisnosti - prenose beogradski mediji Haradinajevu poruku u Skupštini Kosova i njegov poziv da "sve stranke u kosovskom parlamentu ostanu zajedno".

U međuvremenu, s Kosova stižu i vijesti da se poziv prištinskih vlasti na bojkot robe proizvedene u Srbiji u pojedinim slučajevima, po ocjeni beogradskih medija, pretvara i "ludilo" i "agresiju", jer kosovski Albanci "na lomači spaljuju proizvode iz Srbije", nazivajući to "Ramushevom inkvizicijom".

Mediji prenose vido-snimku iz Kačanika u kojoj su spaljeni proizvodi iz Srbije te fotografije iz supermarketa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje danas nije stiglo mlijeko ni dnevni tisak iz Srbije.

- Za to vrijeme, inspektori na jugu (Kosova) uklanjaju sve proizvode iz Srbije, koji na deklaracijama imaju oznake "Kosovo i Metohija" i "Kosovo/UNMIK" - prenosi portal KosSev.

Kako je najavljeno poslije sinoćnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, srbijanska vlada danas će obavijestiti šefove država i vlada u svijetu, EU i ključne međunarodne institucije o mjerama Prištine i ukazati na moguće posljedice ukoliko te jednostrane odluke kosovske vlade ne budu povučene.