open-navfaktor-logo
search
Prevare
Pritvoreni zbog nezakonitih prijavljivanja birača za glasanje izvan BiH
Tužilašvo Brčko distrikta BiH otvorilo je dodatne istrage izbornih zloupotreba u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u Brčko distriktu BiH za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.
15.10.2020. u 14:10
get url
text

Nakon što je prethodno, zbog sumnji na pripremanje krivičnog djela, četverici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor, istovjetna mjera određena je i Slavku Blaževiću, uhapšenom prije dva dana.

Istovremeno, istraga će se nastaviti i prema D. J., koji je nakon jučerašnjeg ispitivanja u Tužilaštvu, pušten da se u daljnjem toku postupka brani sa slobode, saopćeno je u četvrtak iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Nakon pritvaranja Stojana Bavarčića, Peje Mendeša, Jasmina Ravkića i Mate Gluhakovića, Tužilaštvo je nastavilo otvaranje novih istraga prema većem broju osumnjičenih, među kojima su Slavko Blažević i D. J. , koji su uhepšeni u posljednja dva dana.

Blaževića se sumnjiči da je u namjeri da za svoju kćerku, koja je zastupnik u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, na prevaru osigura glasove, od više građana s prebivalištem u Distriktu pribavio kopije ličnih dokumenata i prijavio ih Centralnoj izbornoj komisiji za glasanje s adresa Trnova - Lapovci  i Svetoblažeje - Trnava, u Republici Hrvatskoj.

On se sumnjiči da je time stvorio uvjete da prevarom iskoristi glasačke listiće i tako na izborima za Skupštinu Distrikta glasa umjesto prijavljenih osoba za koga on to bude želio, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora. Za slične radnje sumnjiči se i D. J. za koga postoji sumnja da je pribavio dokumente birača iz Distrikta i predao ih aktivnom političkom subjektu, koji ih je potom prijavio za glasanje s više adresa u Republici Srbiji.  

Blažević je uhapšen 12. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni utjecati na svjedoke, Osnovni sud Distrikta jučer je, 14. oktobra odredio jednomjesečni pritvor Blaževiću. S druge strane, nakon što je doveden pred tužioca, Tužilaštvo je nakon isteka 24-satnog zadržavanja donijelo naredbu da se D. J. pusti na slobodu, ocijenivši da u odnosu na ovu osobu ne postoje posebni razlozi za određivanje pritvora, stoji u obrazloženju za određivanje pritvora.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.