open-navfaktor-logo
search
Govorili o posljedicama
Privredna komora Banja Luka o neradnoj nedjelji: Uslijedilo bi otpuštanje između 500 i 600 radnika
Privredna komora Banja Luka oglasila se danas povodom inicijative o uvođenju neradne nedjelje u Banjoj Luci i tvrdnjama iz Gradske uprave da je većina trgovačkih lanaca u ovom gradu podržala ovu inicijativu, tvrdeći da bi to prouzrokovalo otpuštanje velikog broja radnika.
21.06.2022. u 13:15
get url
text

Tvrde da banjalučke gradske vlasti zanemaruju podatke koji ukazuju da bi uvođenje neradne nedjelje nekima od velikih kompanija u sektoru trgovine prouzrokovalo značajnu štetu, te da bi brojni radnici ostali bez posla.

Ističu da su predstavnici šest velikih trgovačkih objekata, od 10 prisutnih na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave, podržali uvođenje neradne nedjelje, ali uz određene uvjete i upozorenja. Smatraju da se ova odluka treba donijeti za sve koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda, kako ne bi došlo do "prelijevanja" kupaca i profita u one objekte koji bi mogli da rade, poput marketa na benzinskim pumpama.

- Iako bi to olakšalo organizaciju posla, istovremeno  ta odluka bila bi pogubna za trgovačke centre, male trgovačke radnje, te mala porodična privredna društva u kojima rade cijele porodice. Analiza predstavnika najvećeg banjalučkog tržnog centra pokazuje da bi to podrazumijevalo otpuštanje između 150 i 180 radnika, od ukupno 800 radnika, zbog malog broja radnih sati, i to u prvom mahu. U GU Banja Luka zanemarili su i podatak, koji je također iznesen na sastanku, da bi prema procjenama odmah nakon eventualnog usvajanja ovakve odluke, bez posla ostalo između 500 i 600 radnika – saopćili su danas iz Privredne komore Banja Luka.

Postavljeno je i pitanje šta će se desiti sa kinima ili cvjećarama u sklopu tržnih centara, koje su izuzete predstavljenom odlukom GU Banja Luka.

Prema podacima u provedenoj analizi od januara do maja 2022. godine, najveći tržni centar u Banjoj Luci nedjeljom, kao drugim najposjećenijim danom, posjeti između 13.000 i 14.000 kupaca, a pad prometa procjenjuje se na više od 15 posto.

Takođe, predstavnici drugog regionalnog lanca sportske opreme su na sastanku prezentovali podatak da je u periodu od januara do maja ove godine u njihovim objektima evidentiran ulazak od 150.000 ljudi nedeljom, te da promet nedjeljom učestvuje sa 16 posto u ukupnom prometu.

Podvučeno je i da bi velika šteta bila nanesena turističkom sektoru u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.