open-navfaktor-logo
search
Spolne infekcije
Prof. dr. Mahira Jahić: Plaža, bazen i teretana rasadnik su bakterija i virusa
Vaginalne gljivične i bakterijske infekcije jedan su od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju spolno zrele žene, a procjenjuje se da je svaka barem jednom u životu imala ovu neugodnu infekciju, kaže specijalista ginekologije i akušerstva
20.07.2019. u 21:30
get url
text
get url
text

Promjena okoline, ustaljenog načina ponašanja, pad imuniteta i veća prisutnost bakterija mogu tokom ljeta dovesti do čestih mokraćno-spolnih infekcija.

Toplota, vlaga i sunce naporni su cijeloj koži, a posebno nježnoj koži i sluznici intimnog područja, kaže prof. dr. Mahira Jahić, specijalista ginekologije i akušerstva.

- Vaginalne gljivične i bakterijske infekcije jedan su od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju spolno zrele žene, a procjenjuje se da je svaka barem jednom u životu imala ovu neugodnu infekciju. Infekcije ove vrste često nastaju zbog vrućine, znojenja i vlažnih kupaćih kostima, stoga je ljeti potreban povećan oprez i prevencija – objašnjava Jahić.

Najčešći uzročnici i simptomi koji se javljaju

Kod osjetljivih žena, najčešće se, ističe Jahić, vrlo brzo pojavi vaginalna kandidijaza, odnosno infekcija gljivicom Candida albicans. Simptomi su karakterističan bijeli, sirasti iscjedak, mirisa koji podsjeća na kvasac, uz svrbež i pečenje.

Jahić: Ljeti su posebno česte urinarne infekcije, odnosno blaže upale mokraćne bešike, poznate kao - cistitis

- Od bakterijskih uzročnika infekcija najčešća je Gardnerella vaginalis, zatim Trichomonas vaginalis, Chlamydia trahomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum, a simptomi infekcija uzrokovanih ovi bakterijama su nekarakteristični i mogu se različito manifestirati. Riječ je o: pojačanoj vaginalnoj sekreciji, karakteristične boje i mirisa, često neugodnog peckanja i svraba, te smetnjama pri spolnom odnosu – kaže Jahić.

Posebno treba obratiti pažnju na infekciju izazvanu Trihomaonas vaginalis, koja se prenosi spolnim putem, ali je, naglašava naša sagovornica, prijenos ove bakterije moguć i preko mokrih ručnika, u bazenu i korištenjem zajedničke wc školjke.

- Mnoge žene s Trichomonas vaginalisom u vagini nemaju nikakve simptome, a samo polovina ima pojačanu sekreciju. Simptomi se obično javljaju nakon pet do 28 dana od izloženosti infekciji. Sekrecija predstavlja vodeći simptom, žutozelene je boje, pjenušava i neugodnog mirisa. Na vagini se nalazi edem, crvenilo i ogrebotine kao posljedice svrbeža. Mogu se javiti i problemi s mokrenjem (učestalo, bolno mokrenje) te bol prilikom spolnog odnosa (dispareunija). Ova infekcija zahtijeva obavezno liječenje oba partnera – dodaje Jahić.

Vlažan kupaći kostim plodno tlo za razvoj bakterija

Ljeti su posebno česte urinarne infekcije, odnosno blaže upale mokraćne bešike, poznate kao - cistitis. Najčešće je uzrok: duži boravak u vodi, hladna voda, pothlađivanje radi mokrog kupaćeg kostima.

- Vlažan kupaći kostim veliki je neprijatelj ženskog zdravlja. Gljivice i bakterije vole vlažno i toplo okruženje stoga im je vlažan kupaći idealan "partner" u razmnožavanju. Kako bi se prevenirale vaginalne infekcije, ali i druge tegobe poput upale mokraćne bešike, potrebno je voditi računa o redovnom mjenjanju i oblačenju suhog kupaćeg kostima nakon izlaska iz vode. Ručnik treba koristiti prilikom sjedanja na plastične stolice, kamenje ili pijesak, jer samo kupaći kostim nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija. Tuširanje se preporučuje, naročito ljeti kada se pojačano znojimo, no i tu je potreban oprez. Agresivna sredstva za tuširanje lako mogu narušiti osjetljivu pH ravnotežu i uzrokovati razmnožavanje gljivica i bakterija.
Za intimnu njegu najbolje su pjene koje imaju niski pH - od 4,5 do 5. Pamučno donje rublje, iako ponekad i nije baš najatraktivnije, najbolji je izbor koji se može ponuditi. Donje rublje od satena ili svile zadržava vlagu koja može dovesti do infekcije. Pamučno donje rublje najbolji je izbor jer koži dopušta da diše – istakla je Jahić.

Važnost lične higijene i konsultacije sa ljekarom

Toaleti, plaže, bazeni, teretane, mjesta kroz koja dnevno prođe na stotine ljudi, pravi su rasadnik raznih neželjenih pojava poput bakterija, virusa, gljivičnih bolesti, pa čak i spolnih bolesti, kojima pogoduju upravo vlaga i toplina.

- Fiziološka vaginalna bakterijska flora spremna je za njenu zaštitu bez obzira na godišnje doba, pa tako i na vanjsku temperaturu, vlagu i sve ostalo što ide uz ljeto. Međutim, učestalije infekcije rezultat su promjene ponašanja u tom razdoblju – prije svega pojačane spolne aktivnosti, nepravilne upotrebe tampona te pretjeranog izlaganja vlagi. Upravo zbog brojnih opasnosti koje vrebaju u velikim razmjerama, treba još više voditi računa o ličnoj higijeni. Da bi se spriječila opasnost od bilo kakve zaraze, neophodna je konsultacija s ljekarom ako se pojave prvi znaci infekcije – naglasila je Jahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.