open-navfaktor-logo
search
Zagađenost zraka
Proglašena epizoda "pripravnost" za područje Kantona Sarajevo
Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila
06.12.2019. u 16:41
get url
text

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglašava epizodu "pripravnost" za kompletno područje Kantona Sarajevo.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo za protekli dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 koje iznose 50 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je i tokom dana, tako da su prosječne vrijednosti do 15.00 sati iznosile na Vijećnici 137,97, Otoci 143,07 i Ilijašu 126,93 µg/m3. Analizatori na stacionarnoj i mobilnoj stanici koje se nalaze na Ilidži trenutno nisu u funkciji.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme, uglavnom bez padavina, sa slabim vjetrom brzine 1 do 2 m/s i sa pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak se očekuje umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg.

Mjere koje treba provoditi u okviru epizode "pripravnost" su sljedeće:

U zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a;

U svim ostalim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti;

Maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš;

Pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, kao i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima.

U slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja mogu se prijaviti na eko-telefon br. 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121.

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.