open-navfaktor-logo
search
U više gradova
Program "Stariji brat, starija sestra": Već 17 godina podrška i prijatelji djeci u riziku
Kroz program "Stariji brat, starija sestra" Fondacija za podršku i razvoj mentorstva već 17 godina pruža pomoć u borbi za ispravan rast i razvoj djeci koja odrastaju u socijalno ugroženim porodicama ili onoj bez roditeljskog staranja.
30.01.2022. u 20:26
get url
text

U Bosni i Hercegovini, veliki broj djece nema sreću da odrasta u toplom, porodičnom okruženju, uz podršku, ljubav i pažnju koja im je neophodna. Međutim, zahvaljujući Fondaciji, djeca koja su uskraćena za ovim, utočište mogu pronaći kroz ovaj program.

- Pilot-projekat počeo je sa implementacijom davne 2004. godine pod vodstvo stvom s. MagdaleneSchildknechtporijeklom iz Švicarske koja je vjerovala da je socijalni kapital koji posjeduje bh društvo veliki resurs naše zemlje i nešto što je prirodno utkano u našu kulturu – njegovanje dobrih međuljudskih odnosa, upućenost i briga jednih za druge - kaže za Faktor izvršna direktorica Ivana Radić.

Program je zvanično počeo sa radom 2019. godine, a prema riječima direktorice Radić, uspješno se sprovodi u svim dijelovima BiH.

- Zajedno sa Sarajevom, priču "Stariji brat, starija sestra" u ciklusu 2021./2022.  realizira Mostar, Travnik, Zenica, Laktaši, Foča, Banja Luka, Čapljina, Bijeljina i Tuzla - dodaje ona.

"Stariji brat, starija sestra" je mentorski program kroz koji se spajaju volonter/ka (stariji brat/sestra) i dijete (mlađa sestra/brat) s ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa. Taj cilj se ostvaruje u dva oblika: rad volontera s djetetom i rad stručnjaka s volonterima.

Amila Ibrahimbegović, volonterka u ovom programu, za Faktor objašanjava da volonteri/ke mogu biti mlade osobe od 20 do 30 godina starosti, bez krivičnog dosjea, odgovorne i spremne da se posvete jednom djetetu minimalno 20 sati mjesečno u toku jedne godine.

- To su mladi ljudi sa željom da kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme u kojem će djeci u potrebi pružati osjećaj pripadnosti, bez osuda i biti im pozitivan uzor u životu - objašnjava Ibrahimbegović.

Kroz volontiranje u ovom programu, nerijetko se stvore razne zanimljive priče. Jedna od takvih je, prema riječima volonterke Amile Ibrahimbegović, priča o dječaku koji je od početka druženja bio povučen, u određenoj mjeri i asocijalan te je bilo poprilično teško doprijeti do njega u smislu razgovora i druženja uopće.

- Jedna volonterka je zanimljivim metodama poput priča, igrica, obilazaka zabavnih destinacija u gradu, povjeravanjem njemu određenih zaduženja prilikom druženja. Sve to je doprinijelo rezultatu da dječak postane društveniji kada je u pitanju interakcija, i sa drugom djecom i sa odraslima – kaže Ibrahimbegović.

Ona dodaje i da je dječakovo sve bolje snalaženje u gradu prilikom obilaska pojedinih dijelova grada, isto dio pozitivnih učinaka druženja o kojima oboje rado govore.

- Volonteri često spominju kako su djeca naučila osnovna pravila bontona, kako koristiti pribor za jelo, lijepo ponašanje u restoranu, kinu, pozorištu - zaključuje naša sagovornica i dodaje kako su oni, volonteri i volonterke, često bili i motivatori i poticaj da se djeca počnu baviti i nekim kreativnim hobijima, raznim sportovima i sl.

A kako bi se ova lijepa i inspirativna priča i dalje mogla odvijati, potrebno je i Vaše učešće.

Narudžbom nekog od zanimljivih materijala donirate u Fond Stariji brat, starija sestra i tim činom – donirate za sretnije djetinjstvo.

Uplatiti možete putem platforme Doniraj.ba i uplatom na račun:

Broj računa: 1322602023286553

NLB Banka d.d. Sarajevo

Dječiji osmijeh i sreća, a i Vaše istinsko zadovoljstvo nagrade su za humanu gestu koju činite za djecu u programu "Stariji brat, starija sestra".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.