Komemoracija

Pronaći ćemo ubicu da možemo doći na mezar i reći: "Mahire, uhvatili smo ga"

Objavljeno: 12.02.2019. u 11:55 Autor: E. F.

Svi su govorili sa knedlom u grlu i drhtavim glasom, te obećali jedno - da će Mahirovog ubicu privesti pred lice pravde

U prepunoj sali Doma policije u Sarajevu, danas su se brojne kolege i prijatelji oprostili od službenika Federalne uprave policije Mahira Begića, kojeg je u subotu brutalno na njegovom radnom mjestu, gdje je čuvao objekat u Suhodolu kod Hadžića, ubio Edin Gačić.

Svi su govorili sa knedlom u grlu i drhtavim glasom, te obećali jedno - da će Mahirovog ubicu privesti pred lice pravde.

Prisutnima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazavši kako je danas na ovom mjestu teško naći prave riječi.

- Mahir je veći dio radnog vijeka proveo u policiji, 22 godine. Uvijek je dobijao najveće ocjene za svoj posao. To pokazuje koliko je bio dobar u onome što je radio. Žao mi je što smo ostali bez velikog čovjeka, ali i izuzetnog kolege. Privest ćemo ubicu pred lice pravde. Neka mu je vječni rahmet i sabur porodici - kazao je Čampara.

Foto: Muhidin Živojević

Emotivnim govorom prisutnima se obratio i Ensad Korman, v. d. direktora Federalne uprave policije, koji je naglasio kako je Mahirov život mučki oduzet.

- Bila je to teška noć za Mahirovu porodicu i kolege. To je noć koja ne smije biti zaboravljena. Težak je život policajca. Želim da izrazim duboko žaljenje i da znate da je bio i ostaje čovjek vrijedan divljenja. Mahirovoj porodici naša su vrata uvijek otvorena. On je bio policajac kojeg ćemo pamtiti po zalaganju za posao, dobroti, neumornim i najboljim šalama jer mu je misija uvijek bila nekome staviti osmjeh na lice.

Mahir nikada ne bi ostavio kolegu na cjedilu i uvijek je nesebično pomagao. Bio je ljudska gromada, ljudina i ostaje upamćen kao takav. Nema ga više sa nama, a mi ostajemo da pričamo o njemu i da mlađim generacijama na njegovom primjeru pokazujemo kako se radi policijski posao. Od ovog nemilog događaja, moram reći, svi su na nogama, i neumorno rade kako bi mogli doći na njegov mezar i reći: "Mahire, uhvatili smo ga" - drhtavog glasa je poručio Korman.

On je izrazio duboko žaljenje zbog smrti Mahira ali i i svih kolega koji su živote položili na dužnosti.

- Mi ćemo nastaviti širiti njegovo djelo i pokazati djeci kakvi trebaju biti - kazao je Korman.

Mahirov kolega Fikret Rodić kroz suze kazao je kako je on bio "čovjek planina".

- Gdje god si dolazio, ulijevao si sigurnost i brinuo se o svima nama, čuvao nam leđa na strelištu, na mjestu gdje meta ne bi trebali biti ljudi. Zadužio si nas da brinemo o tvojoj porodici. Ti si svoju zakletvu u ovom časnom pozivu ispunio - položio si svoj život. Na nama je da damo zaketvu da ćemo se brinuti o tvojoj porodici i da to ispunimo. Tvojim odlaskom ostaje praznina u našim srcima. Molimo da Bog tvojoj porodici da snagu - kazao je Rodić.

Zulah Pašić, Mahirov kolega iz uniformisane policije, kazao je kako se nisu mogli okupiti tragičnijim povodom.

- Ispraćamo na onaj svijet čovjeka, prijatelja, policajca, koji se nikada nije libio da opravda uniformu koju nosi i pečat pravde za koju se bori. Ispraćamo časnog čovjeka, iskrenog patriotu. Niko od nas ne može sebi predočiti da je naš Mahir gnusno ubijen dok je obavljao dužnost u objektu Suhodol. Može li se porodici olakšati riječima, brigom i suosjećanjem? Znamo da ne može. Mi ćemo uvijek biti tu umjesto Mahira - kazao je Pašić.

Foto: Muhidin Živojević

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije