open-navfaktor-logo
search
"Pristupili oprezno"
Pronađena crna kutija letjelice koja je pala u Zagreb: Imamo sumnju da je nosila bombu
Načelnik Odjela Vojne policije Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) Vlado Kovačević potvrdio je kako je poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena.
12.03.2022. u 20:24
get url
text

VEZANI TEKST - Plenković o padu bespilotne letjelice: Ovo je prijetnja na koju se treba reagirati

Kovačević je dodao da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

- Pristupili smo očiglednim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače, električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čije je korenje bilo duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je, izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije - rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Vještačenjem će se, kazao je, doći do dijela podataka. 

VEZANI TEKST - Ministar MUP-a: Hrvatska nije bila krajnji cilj letjelice koja je pala u Zagrebu

- Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti - naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

On kaže da će u čitanje kutije biti uključeni vojni stručnjaci iz avijacije, stručnjaci sa Mašinskog fakulteta i naučnici, a nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama koje imaju iskustva u tome.

- Za sada smo sami na terenu, tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne policije i drugih jedinica HV-a - utvrdio je Kovačević, prenosi Index.hr

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.