open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Pronađeno tijelo nestalog pilota i olupina srušenog helikoptera
Pronađeno je tijelo nestalog pilota Tomislava Baturine i olupina helikoptera Kiowa Warrior koji se jučer srušio u Zlarinskom kanalu kod Zablaća.
28.01.2020. u 09:21
get url
text

Ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice jutros oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturinu, u šibenskom kanalu, ispred Zablaća.

Istraga je i dalje u toku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće, saopćeno je iz MORH-a, javlja Index.

Uskoro će se pristupiti izvlađenju tijela te olupine helikoptera.

Za natporučnikom Tomislav Baturinom tragalo se jučer poslijepodne, tokom noći i ranije jutros. Za njim je jučer poslijepodne tragalo sedam brodova i helikopter. Navečer su u potragu bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM) te operativne službe Ministarstva unutrašnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Baturina je bio pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Rodom je iz Sinja, a posljednjih godina živi u Zadru. Bio je jedan od najperspektivnijih mlađih pilota te je kao takav je upućen na obuku za upravljanje Kiowa Warriorom.

Prije šest godina je proglašen najboljim pilotom naraštaja.

Natporučnik Baturina bio je suprug i otac male kćerkice te jedan od najperspektivnijih mlađih pilota.

Ranije jučer pronađeno je tijelo bojnika Marina Klarina.

Ministarstvo odbrane i vojni vrh na konferenciji za novinare jučer poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće, obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10:30, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.