open-navfaktor-logo
search
Korektan odnos
Prosinečki o igračima: Hoću da imamo neki red
Nakon trodnevnih priprema A selekcija BiH jutros je otputovala u Belfast gdje će u subotu odigrati prvu utakmicu u okviru UEFA Lige nacija
06.09.2018. u 10:56
get url
text

Ovo takmičenje bi moglo biti značajan faktor u kvalifikacijama za EURO 2020. godine, te je važno kakav nastup će imati bh. reprezentacija.

O tome ali i o proteklih osam mjeseci koliko je na čelu našeg najboljeg tima, za stranicu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine govorio je selektor Robert Prosinečki.

- Mislim da sam u ovih osam mjeseci puno toga mogao vidjeti, ne samo u igračkom smislu, već općenito o životu u Sarajevu, navikama, druženju ali i bolje upoznati nove suradnika sa kojima radim. U biti tri puta samo bili na okupljanju, od Amerike, pa do Bugarske i Južne Koreje i mogu reći da je atmosfera pozitivna kao i iskustva o ovom periodu. Zadovoljan sam, pored sjajne atmosfere koju smo napravili, ovdje se dobro i osjećam - kaže selektor Zmajeva.

Prosinečki stalno potencira na atmosferi, a koliko je ona zaista važna?

- U ovom dijelu Balkana, to je jako bitno. Kad imate dobru atmosferu i kad su svi spremni da se maksimalno posvete zajedničkom cilju, tada je sve moguće. Teško se može napraviti značajniji uspjeh ako toga nema, što smo vidjeli i na primjeru Hrvatske na nedavnom Svjetskom prvenstvu. Mislim da smo i mi na dobrom putu, mada se u fudbalu nikad ne zna, uvijek se može okrenuti puno stvari ali do sada je sve uredu - konstatovao je "Žuti".

Bosnu i Hercegovinu očekuju premijerni nastupi u Ligi nacija. Šta mogu napraviti Zmajevi?

- Uvijek se gleda rezultat, što je normalno, a on je bar u ovim prijateljskim utakmicama bio dobar, kao uostalom i igra Bosne i Hercegovine. Sada dolazi ono što je najvažnije a to su kvalifikacije, odnosno Liga nacija, poslije u dvanaestom mjesecu je i žrijeb za ono pravo što svi očekujemo a to je plasman na EP. Kroz sve ove utakmice sam vidio da ima kvalitete što je najvažnije kao i činjenica da Bosna i Hercegovina ima dobre igrače tako da bi neodlazak na EP bio neuspjeh - kaže Prosinečki, zatim dodaje:

- Liga nacija je zanimljivo takmičenje i mislim da više znači manjim reprezentacijama koje kroz grupu imaju više šanse da odu na EP. To će biti dobri testovi za nas, očekujem da ćemo odigrati odlične utakmice koje su po našoj mjeri.

Prosinečki smatra da ima korektan odnos sa igračima.

- Mislim da imam korektan odnos. Prihvatili su neke moje stvari i zamisli, kao recimo da hoću da imamo neki red, da znamo šta hoćemo, da vjerujemo u sebe. To i treba tako da bude. Nije dovoljno da samo mi vjerujemo da su oni dobri igrači, nego i sami treba da počnu vjerovati u to - veli selektor bh. tima.

"Žuti" je pohvalio u uvjete za rad koje je omogućio Fudbalski savez BiH.

- Ne znam koliko saveza se može pohvaliti sa takvim kampom kao što ima BiH. Tamo imamo odlične uvjete, ali ne samo tamo i ovo je Savez koji daje sve za A reprezentaciju kad je riječ o pripremama, hotelima, uvjetima putovanja. Zadovoljan sam i samo bih dodao da svi zajedno moramo raditi kako bi napravili uspjeh. Kad svi želimo i zajednički radimo na tome siguran sam onda da uspjeh neće izostati - zaključio je selektor fudbalske A reprezentacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.