Bosanskohercegovačka fudbalska reprezentacija odmjerit će snage sa selekcijom Finske sutra na stadionu Bilino polje u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Selektor bh. tima, Robert Prosinečki naglasio je važnost sutrašnjeg susreta, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ovo je najvažniji meč za nas, moramo ići naprijed i nemamo drugu opciju. Svaki drugi rezultat Finci vodi dalje. Znam prvih 11 koji će izaći sutra na teren, i koji će, nadam se dati sve od sebe. Neko mora zamijeniti Edina Džeku. Cijela ekipa treba biti zajedno da bi napravili dobar rezultat. Znamo u kakvoj smo situaciji, sutrašnja utakmica odlučuje put dalje. Ako mi damo sve od sebe, možemo se nadati dobrom rezultatu. Sigurno da imamo taj inat, očekujemo podršku navijača, kroz ove utakmice ih nismo razveselili, ali sutra želimo da budemo što bolji. Vjerujemo da možemo još neke stvari uraditi, možemo otići na veliko takmičenje, imamo talentiranu grupu - rekao je Prosinečki.

Miralem Pjanić, kapiten bh. tima u sutrašnjem susretu rekao je kako cijeli tim mora dobro odigrati. 

- Više puta sam govorio, ako Miralem odigra dobro, to je zato što i drugi odigraju dobro. Potrebno je da se cijela reprezentacija bori od prve minute do kraja, da pokažemo šta znamo. Gotovo je sve ako izgubimo, ja ću biti spreman i dati sve od sebe i nadam se da ćemo svi biti na nivou, jer samo nam to može biti dovoljno. Utakmica sutra je vrlo bitna. Poseban pritisak zbog kapitenske trake nemam. Zadovoljstvo mi je što ću biti kapiten po prvi put, ali meni je sutra utakmica kao i svaka druga. Utakmica je od velikog značaja, stalo mi je da reprezentacija ima dobre rezultate i sutra ću pokušati to dokazati na terenu. Razgovrao sam s igračima šta trebamo uraditi, svi su spremni. Previše priče nije dobro, moramo biti složni i samo tako možemo imati rezultat. Imamo pojedince s kvalitetom, ali i neke koji će po prvi put preuzeti odgovornost, da igramo rasterećeno, a da i oni osjećaju da su važan dio reprezentacije - rekao je Pjanić.

Pjanić je rekao kako je bh. tim gubio bodove tamo gdje nije smio.

- Kad smo igrali protiv Grčke kući, nismo imali sreću. Tada sam dobio crveni karton, a bili smo bolji. U Finskoj nam je falila želja i vjera da možemo biti na velikim takmičenjima. Igrači moraju više uzeti odgovornost, pokazati se kako igraju i u klubovima. Fali nam taj korak da budemo među najboljima. Ne možete ovisiti o samo jednom ili dva igrača, svi moramo biti dobri. U Armeniji smo se borili, Armenci su možda pokazali nešto više. Siguran sam da imamo budućnost, moramo se probuditi, moraju se svi pokazati i dokazati da su željni dresa i da im je čast da ova reprezentacija bude na velikim takmičenjima. Ja uvijek želim sve više i tako moramo svi misliti - rekao je Pjanić.

Susret Bosna i Hercegovina - Finska igra se sutra od 18 sati na stadionu Bilino polje u Zenici.